Yazılı basın ekonomi haberlerinde kadın imgesi
Woman image in written press economic news
  1. Tez No: 551989
  2. Yazar: SELFİNAZ BAYRAK ARAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyete Dayalıİş Bölümü, Yazılı Basında Kadın, İçerik Analizi, gender, gender-based division of labor, media, economy pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kadınlar toplumun yüzde ellisini oluşturmasına rağmen toplumsal hiyerarşide alt kademelerde konumlandırılmakta ve hem aile yaşamında hem de iş yaşamında çeşitli ayrımcılık türlerine maruz kalmaktadır. Kadına biçilen toplumsal roller ile şekillenen toplumsal algı, kadına uygulanan ayrımcı uygulamaları normalleştirmekte ve doğalmış gibi göstermektedir. Ailede ve diğer toplumsal kurumlarda uygulanan ayırımcılığın normalleştirildiği ve yeniden üretildiği alanlardan biri de medyadır. Medya aracılığı ile pekiştirilen ve yeniden üretilen toplumsal cinsiyet rollerinin doğru bir biçimde eleştirilebilmesi için daha görünür olması önemlidir. Bu temelde medyada kadın temsilinin eşit bir biçimde yapılmadığı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin medyada da sürdürüldüğünü göz önüne sermek önem taşımaktadır. Medyada kadın genelde mağdur, iyi bir eş ve anne, şiddete uğrayan ya da cinsel obje olarak temsil edilmektedir. Ekonomi gibi erkek işi sayılan alanlarda ise kadının daha da görünmez kılındığı düşünülmektedir. Bu görünmezlik ise medyada ekonomi sayfasındaki haberlere de yansımaktadır. Bu çerçevede yapılan çalışmanın amacı gazetelerin ekonomi sayfalarında kadının nasıl ele alındığının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Yeni Şafak, Cumhuriyet ve Hürriyet Gazeteleri'nin ekonomi sayfalarında yer alan haberlerin incelenmiştir. Gazetelerin 31 Ekim 13 Kasım 2017 tarihlerini kapsayan 15 günlük sayılarında ekonomi sayfalarında yer alan 687 habere içerik analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda 687 haberin 566'sında (% 82,38) kadına yer verilmediği saptanmıştır. İncelenen haberlerde sadece kadının ana aktör olarak yer alma oranı yalnızca % 4,08; erkek ile birlikte ana aktör olarak yer alma oranı % 2'dir. Kadının diğer yer alış biçimleri ise haberin nesnesi, magazinel öğe, anne veya tüketici konumunda temsil edilmiştir. Türk yazılı basınında farklı mülkiyet ve ideolojikyapıları gözönünde bulundurularak araştırmaya değer bulunan Cumhuriyet Hürriyet ve Yeni Şafak Gazetelerinden elde edilen bulgular sonucunda; kadının ekonomik hayattaki yoksunluğu gazetelerin ekonomi sayfalarında da kendini göstermektedir. Fakat burada dikkat çekici nokta kadının medyadaki genel durumuna paralel olarak ekonomi sayfalarında da yine magazinel öğe ve haberin nesnesi olarak temsil edilme biçimidir. Ekonomi sayfasında yansıtılan kadın kimlikleri erkek egemen söylemlerle, toplumdaki yaygın kalıplar ve söylemlere uygun olarak pekiştirilmektedir. Kadın, ekonomi sayfasınında görsel yönünü teşkil etmekte ve / veya ekonomi sayfasında adeta yok sayılmaktadır. Ekonomi sayfalarında yer alış biçimi ile kadın toplum tarafından kendisine yüklenen roller ile doğrudan ilişkili ve uyumludur.
Özet (Çeviri)
Despite forming 50 percent of population women in the society are in a position of lower levels in the hierarchy and also both in family life and in business life women are exposed to various types of discrimination. Shaped by social roles and social perception of women assessed, seem to be normalized and discriminatory practices that have been applied to the women as if they were natural. The“Media”is one of the areas that practiced discrimination in the family and other social institutions are normalized and reproduced. It is important that the gender roles that are reinforced and reproduced by media privileged should be more visible to be criticized correctly. On this basis it is also important to expose that women representation is not equally done and gender inequality on media is maintained. In general, women are generally represented in the media as a victim, a good wife and mother, suffered violence or sexual objects. It is thought that women are made even more invisible in areas considered to be men's work such as economy. This invisibility is reflected also in the news on the economy pages. In this context, the aim of the current study is to examine how women are handled in the economy pages of newspapers.For this purpose, the news is examined on the economy pages of the newspapers entitled:“Yeni Şafak”,“Cumhuriyet”and“Hürriyet”. In the 15-day period of 31 October and 13 November 2017, 687 news items which are in economy pages are analyzed. As a result of the study, in 566 (82.38%) of 687 reports it is seen that women did not take place in the news. In the news that are analyzed only 4.08% of women were included in the news; the rate of participation as a main actor together with men is 2%.Other forms of the presence of the women are as been the object of the news, the magazine item, the mother or the consumer position.As a result of the findings obtained fromTurkish written press: Cumhuriyet, Hürriyet and Yeni Şafak Newspapers which found it worth searching on considering the different ownerships and ideological structures, economic deprivation of women life also occurred in the economic pages of the newspaper. But the remarkable point here is that in parallel with the general situation of women in the media, it is the way that women are represented as objects of news and magazine item in economy pages too. Women's identities, which are reflected on the economics page, are reinforced with male dominant discourses and common patterns and discourses in society. Women are the visual aspect of the economy page and / or the economy page is almost ignored. It is directly related to and coherent with the roles imposed on the women by the society on the pages of economy.