Karatay/konya bölgesinde yaşayan kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili bilgi düzeyleri
Knowledge levels of sexually transmitted diseases among women living in Karatay /Konya region
  1. Tez No: 552050
  2. Yazar: EYLÜL MERYEM KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU FINDIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bilgi düzeyi, kadın, Sexuallytransmitteddiseases, knowledgelevel, woman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç; Araştırmamız Konya ili Karatay İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 2 merkez Aile Sağlığı Merkezi ve 2 köy Aile Sağlığı Merkezi olmak üzere toplam 4 Aile Sağlığı Merkezindeki 15-49 yaş kadın nüfusunun cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) konusundaki bilgi düzeylerini belirlemek; yaşanılan yer ve eğitim düzeyi açısından farklılıkları saptamak amacıyla planlanmıştır. Materyal ve Metot; Araştırmada örneklem büyüklüğünü belirlemek için seçilen 2 köy ve 2 merkez olmak üzere toplam 4 ASM'den 50 kişiye (15-49 yaş kadın nüfusuna) örnek anket çalışması uygulanmıştır. Yapılan örnek anket uygulaması sonucunda ''Cinsel yolla bulaşan hastalıkları biliyor musunuz?'' sorusuna %58 biliyorum ve %42 bilmiyorum cevapları alınmıştır. Elde edilen analiz sonucuna göre 526 kişiye anket yapılmasına karar verilmiştir. Veriler gönüllü kadınlardan gözlem altında anket uygulama yöntemiyle toplanmıştır. İstatistiksel analizlerin değerlendirilmesinde SPSS-22 İstatistik Paket Programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ort±std.sapma ve uygun grafikler olarak verilmiştir. Analizlerin tamamı %5 anlam seviyesinde (%95 güven seviyesinde) değerlendirilmiştir. Bulgular; Kadınların %3'ü 18 yaşın altında, %12'si 18-24 yaş aralığında, %21,1'i 25-29 yaş aralığında, %25,3 30-35 yaş aralığında ve %38,6'sı ise 35 yaş ve üzerindedir. Kadınlardan 287 kişi (%54,6'sı) merkezde yaşamakta iken; diğer 239 kadın ise (%45,4'ü) köyde yaşamaktadır. Kadınların %3,2'si ilkokulu tamamlayamamış fakat okur-yazar, %50'sinin eğitim durumu ilkokul mezunu, %21,9'unun eğitim durumu ortaokul mezunu, %12,4'ü lise mezunu, %11,2'si üniversite mezunu iken %1,3'ü ise lisansüstüdür. Anketimizde yer alan ''cinsel yolla bulaşan hastalıklar sizce nelerdir?'' şeklindeki çoktan seçmeli soruya 228 kadın (%43,3) bilmiyorum şeklinde cevap vermiştir. Kadınlardan 298 kişi (%56,7'si) AIDS/HIV derken; 201 kadın (%38,2) mantar ve 93 kadın ise (12,2) diğer hastalıklardan da örnek vermişlerdir. Kadınların ''Cinsel yolla bulaşan bir hastalık geçirdiniz mi?'' sorusuna 64'ü (%12,2'si) ''evet'' cevabını verirken; 462 kadın ise (%87,8'i) ''hayır'' demiştir. Sonuç; CYBH geçirme durumu; yaşanılan yere göre ve eğitim durumuna göre değişmemektedir. Ancak yaşa göre değişim göstermektedir. Kullanılan AP yöntemi yaşanılan yere göre değişmektedir. Kadınlar CYBH hakkında eğitimin sağlık kuruluşlarında daha ön planda tutulması gerektiği konusunu savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background; Our study was planned with the aim of determining the knowledge levels of sexuallytransmitteddisease among the 15-49 yearoldfemaleepopulation in total 4 FamilyHealthCenters, 2 centerfamilyhealthcentersand 2 villagefamilyamhealthcentersaffiliatedto Konya province Karatay CommunityHealth Center. Method; In order to determine the sample size, a sample questionnaire was applied to 50 people (15-49 years old women) from 4 ASMs. As a result of the sample questionnaire application '' Do you know sexually transmitted diseases? '' I know the question 58% and 42% I do not know the answers were taken. According to the results of the analysis, it was decided to make a survey for 526 people. The data were collected from the volunteer women using survey method. SPSS-22 Statistical Package Program was used to evaluate statistical analysis. Descriptive statistics were given as frequency, percentage, mean ± std. All analyzes were evaluated at 5% meaning level (95% confidence level) Results; 3% of women are under the age of 18, 12% are between 18-24, 21.1% are between 25-29 years, 25.3% are between the ages of 30-35 and 38.6% are 35 years or older 287 people (54.6%) were living in the center; the other 239 women (45.4%) live in the village. 3.2% of the women could not complete primary school but literate, 50% education level of primary school graduates, 21.9% education level secondary school graduate,% 12.4% are high school graduates, 11.2% are university graduates, and 1.3% of them were master defree graduates. 228 women (43%) have multiple choice questions in the form of ket sexually transmitted diseases. 3) I do not know. Of the women, 298 (56.7%) were AIDS / HIV; 201 women (38.2%) fungus and 93 women (12.2) have given examples of other diseases. Women '' have a sexually transmitted disease? '' The question of 64 '(12.2%)' 'Yes' when giving the answer; 462 women (87.8%) said '' no% 46 Conclusıon; Sexually transmitted diseases; does not change according to the location and education level. Sexually transmitted diseases, however, vary according to age. The family planning method used varies according to the location. It argues that education on women should be kept in the forefront of health institutions.