Oligozospermik ve normozospermik bireylerde mitokondri dış membran fiber protein-1 ve 4 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of mitochandria external membrane fiber protein-1 and 4 levels in olygozospermic and normozospermic individuals
  1. Tez No: 552063
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA MENEVŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek İnfertilitesi, Spermiyogram, ODF-1, ODF-4, Male Infertility, ODF-1, ODF-4, Spermiogram
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Son 50 yıl içerisinde infertilite üretken çağdaki çiftlerin yaklaşık %10-15'ini etkilemektedir. İnfertilite nedenlerinin %40'ının kadınla ilişkili faktörlere, %40'ının erkekle ilişkili faktörlere, %20'sinin ise hem kadın hem de erkekten kaynaklanan faktörlere ya da açıklanamayan faktörlere bağlı olduğu düşünülmektedir. Erkek infertilitesinin değerlendirilmesinin ilk adımı semen analizidir. Semen analizinde yeni teknolojilerle beraber sperm sayı ve hareketi ile beraber sperm morfolojisi de daha ayrıntılı olarak incelenmeye başlanmıştır. Sperm morfolojisi ile ilgili olarak 1980 yılından 2010 yılına kadar WHO tarafından pek çok tanımlama yapılmıştır. Ayrıca Kruger ve Menkveld ise Tygerberg kriterlerini tanımlamışlardır. Yaklaşık 60 μm uzunluğunda olan sperm hücresi baş, boyun, orta parça ve kuyruk olmak üzere 4 kısımdan oluşmaktadır. Spermin hareketini sağlayan kuyruk kısmı ise bağlantı parçası, orta parça, esas parça ve son parça olmak üzere dört bölümden oluşur. Spermin kuyruk kısmının, orta parça ve esas parçasında ODF bulunur. Sperm kuyruğundaki hareketin temelini oluşturan aksonem yapısındaki mikrotübüllerin hareket oluşturma mekanizmaları yüksek oranda aydınlatılmıştır. Fakat ODF'ler hakkında çok az şey bilinmektedir. ODF proteinleri spermatitler tarafından spermiogenesisin ikinci yarısı sırasında sentezlenir ve proksimalden distale doğru aksonem etrafında toplanırlar. ODF'lerin kuyruk hareketine sertlik ve yönelim kazandırdığı ve epididimden geçiş sırasında kayma kuvvetlerine karşı koruma sağladıkları düşünülmektedir. Bu nedenle ODF proteinlerinin anormal sentezinin infertilite ve çeşitli kanserlerle ilişkili olduğu konusunda birçok literatür çalışması mevcuttur. ODF proteinlerinin erkek üreme sistemindeki rolü ilgili birçok aydınlatılmamış kısım bulunmaktadır. Bu nedenle biz de bu konu ile ilgili klinik çalışmamızla literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktayız. Sunulan araştırma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi Androloji Laboratuvarına gelen bireylerden alınan semen numunelerinde ODF-1 ve ODF-4 düzeyleri ELİSA test kiti kulanılarak çalışılmıştır. Çalışmada iki grup oluşturulmuştur. Grup I 30 Normozoospermik bireyden Grup II ise 30 Oligozoospermik bireyden oluşmaktadır. Sunulan çalışmada, ODF-1 protein düzeyinde Normozoospermik bireyler (1,62±0,54ng/mL) ile Oligozoospermik bireyler (1,61±0,46 ng/mL) arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Normozoospermik bireylerin ODF-4 düzeyleri (144,70±50,41 pg/mL) ile oligozoospermik bireylerin düzeyleri (55,9±44,70 pg/mL) arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Sonuç olarak erkek infertil hastalarda etkili olabileceği düşünülen ODF-1 ve ODF-4 Dünya literatüründe tanımlanmış olmakla birlikte, sunulan tez çalışması Normozoospermik ve Oligozoospermik bireylerin semen ODF-1 ve ODF-4 düzeylerini tespit eden ilk biyokimyasal çalışmadır. Bu çalışmada elde ettiğimiz bulgular erkek infertilitesinin değerlendirilmesinde ODF-4 düzeyinin biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the last 50 years, infertility affects about 10-15% of the productive age couples. 40% of the causes of infertility are associated with female factors, 40% with male related factors, and 20% with both female and male factors or unexplained factors. The first step in the evaluation of male infertility is semen analysis. In semen analysis, sperm morphology and sperm number and movement along with new technologies were examined in more detail. Many definitions have been identified by the WHO from 1980 to 2010 on sperm morphology. Kruger and Menkveld have also defined the Tygerberg criteria. The sperm cell, which is about 60 μm in length, consists of 4 parts; head, neck, middle part and tail. The tail part that provides the movement of the sperm consists of four parts, the connecting part, the middle part, the main part and the end piece. The middle and main part of the tail of the sperm are found in the ODF. The motion formation mechanisms of the microtubules in the axonem structure, which form the basis of the movement in the sperm tail, are highly showed. However, limited knowledge is known about ODFs. ODF proteins are synthesized by spermatids during the second half of spermiogenesis and are collected around the proximal through distal axonem. It is thought that ODFs provide rigour and orientation to the tail movement and provide protection against shear forces during the passage through the epididymis. Therefore, there are many literature studies that abnormal synthesis of ODF proteins is associated with infertility and various cancers. The role of ODF proteins in the male reproductive system is associated with many unexplained parts. Therefore, we aim to contribute to the literature with our clinical study. In this study, ODF-1 and ODF-4 levels were analyzed by using ELISA test kit in semen samples taken from individuals attending to Andrology Laboratory of IVF Unit of Selçuk University Faculty of Medicine. Two groups were formed in the study. Group I consists of 30 Normozoospermic individuals and Group II consists of 30 Oligozoospermic individuals. In the present study, there was no significant difference between the normozoospermic individuals (1.62 ± 0.54ng / mL) and oligozoospermic individuals (1.61 ± 0.46 ng / mL) according to the level of ODF-1 protein. A significant difference was found between the levels of ODF-4 (144,70 ± 50,41 pg / mL) and the levels of oligozoospermic individuals (55,9 ± 44,70 pg / mL) in normozoospermic individuals. In conclusion, although the ODF-1 and ODF-4 which are thought to be effective in male infertile patients are described in the world literature, the thesis study is the first biochemical study to determine the levels of ODF-1 and ODF-4 levels of the semen in normozoospermic and oligozoospermic individuals. The findings of this study showed that the ODF-4 level can be used as a biomarker in the evaluation of male infertility.