Piezoinsizyon ve mikro-osteoperforasyon tekniklerinin mandibular anterior dişlerin seviyelenmesindeki etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of piezocision and micro-osteoperforation techniques in leveling mandibular anterior teeth
- Tez No: 552201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA MÜGE BAKA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş hareketi hızlandırma, mikro-osteoperforasyon, piezoinsizyon, Accelerated tooth movement, micro-osteoperforation, piezocision
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı mandibular anterior çapraşıklığın ortodontik olarak tedavi edilmesinde piezoinsizyon ve mikro-osteoperforasyon (MOP) tekniklerinin seviyelemedeki etkinliklerini birbirleri ve kontrol grubu ile karşılaştırmak, periodontal parametrelerde meydana gelen değişiklikleri ve hasta konforundaki farklılıkları değerlendirmektir. Araştırmaya 45 hasta dahil edilmiş olup randomize olarak 3 gruba ayrılmıştır. Alt çenede bonding işlemini takiben ilk gruptaki hastalara (9 kız, 6 erkek) piezoinsizyon işlemi uygulanmış, ikinci gruptaki (Grup 2) hastalara (10 kız, 5 erkek) MOP işlemi uygulanmıştır. Üçüncü gruptaki hastalar (7 kız, 8 erkek) ise kontrol grubu olup ortodontik diş hareketini hızlandırma amacıyla herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Alt bonding işlemine başlamadan önce hastalardan başlangıç alçı modelleri elde edilmiş ve periodontal parametreleri kaydedilmiştir. Hastalardan bir hafta sonra kontrole gelmeleri istenerek bir hafta boyunca doldurmak üzere ağrıya yönelik VAS ölçekleri verilmiş ve bir haftanın sonunda OHIP-14 anketini doldurmaları istenmiştir. Hastalardan T1, T2, T3 ve T4 zamanlarında alt çene alçı modeller alınmıştır. Ayrıca dört ayın sonunda periodontal parametreler kaydedilmiş ve çalışma sonlandırılmıştır. Elde edilen alçı modellerin çapraşıklık miktarı dijital bir kumpas yardımıyla Little'ın çapraşıklık indeksine göre kaydedilmiştir. Çalışmamızda seanslar arası çapraşıklık düzelme miktarının grup içi ve gruplar arası karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi, periodontal parametrelerin grup içi karşılaştırılmasında paired t testi, gruplar arası karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Ayrıca VAS ve OHIP-14 değerlerinin gruplar arsı karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Çalışmamız sonucunda piezoinsizyon grubunda total çalışma süresi boyunca kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla ortodontik diş hareketi görülmüştür. MOP grubunda ise Piezoinsizyon ve kontrol grubuna göre hiçbir zaman diliminde anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Sonuç olarak piezoinsizyon tekniğinin uygulanması ile diş hareket miktarında artış sağlarken, MOP grubunda herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Bu tekniklerin periodontal parametreler açısından herhangi bir dezavantaj oluşturmayarak minimal invaziv teknikler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effectiveness of piezocision and micro-osteoperforation (MOP) techniques with each other and with the control group in the leveleing of mandibular anterior teeth. And we also aimed to evaluate the changes in periodontal parameters and differences in patient comfort. Forty-five patients included in the study were randomly divided into three groups. After the bonding process of mandibular teeth, the patients in the first group (9 girls, 6 boys) underwent a piezocision procedure and the patients in the second group (10 girls, 5 boys) underwent a MOP procedure. Patients in the third group (7 girls, 8 boys) were the control group. Before starting the mandibular bonding process, initial cast models were obtained from the patients and the periodontal parameters were recorded. The patients were asked to come to the control after one week, they were given Visual Analogue Scales for pain assessment for one week and they were asked to complete the OHIP-14 questionnaire at the end of the week. Mandibular cast models were taken at T1, T2, T3 and T4 periods. In addition, periodontal parameters were recorded at the end of four months and the study was terminated. The amount of crowding recorded on the cast models with the help of a digital caliper according to the Little's irregularity index. In our study, one-way ANOVA was used for inter-group and intra-group comparison for the amount of crowding correction for each visit. For periodontal parameters Paired t-test was used for intra-group comparison and One-way ANOVA analysis was used for comparison between groups. Additionally, One-way ANOVA was used to compare VAS and OHIP-14 values between groups. As a result of our study, a statistically significantly more orthodontic tooth movement was observed in the piezocision group than the control group during the total study period. In the MOP group, no significant difference was observed in any time period according to the piezocision and control group. While the amount of tooth movement was increased by the application of piezocision technique, there was no difference in MOP group. It was concluded that these techniques were minimally invasive techniques without any disadvantage in terms of periodontal parameters.