Bizans İmparatoru Aleksios Komnenos Dönemi'nde Bizans-Batı ilişkileri (1081-1118)
Byzantine-Western Relations during the Reign of Byzantine Emperor Alexius Comnenus (1081-1118)
  1. Tez No: 552263
  2. Yazar: ONUR SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans, Haçlı Seferleri, Haçlı Devletleri, Normanlar, I. Aleksios Komnenos, Byzantium, Crusades, Crusader States, Normans, Alexius I Comnenus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmanın başlıca amacı, Bizans ile Batı dünyası arasında yüzyıllardır süre gelen siyasî, ticarî ve dinî rekabetin doruğa ulaştığı İmparator I. Aleksios Komnenos dönemindeki Bizans-Batı ilişkilerini incelemektir. Bu minvalde İmparatorun tahta çıktığı 1081 yılından 1118'deki vefatına kadar geçen otuz yedi yıllık süreçte Bizans ve Batı arasındaki önyargıların, dinî ve kültürel farklılıkların iki medeniyeti nasıl bir çatışma içine ittiğine dâir bir açıklama aranmıştır. Batı'nın köklü bir geçmiş ve geleneğe sahip olan Bizans'a karşı üstünlüğü ele geçirme ve Doğu Hristiyanlığını etkisi altına alma çabaları bu dönemde Haçlı Seferleri ile birlikte zirveye ulaşmıştır. Tahta çıktığında doğusunda Selçuklu Türkleri, batısında ise Norman tehlikesiyle karşı karşıya olan İmparator Aleksios, siyasî zekâsı ve askerî tecrübesiyle Batı ve Bizans arasındaki dengeleri mümkün olduğu kadar imparatorluğun lehinde tutmaya çalışmıştır. Fakat Aleksios'un bu doğrultuda attığı adımlar imparatorluğu gelecekte kaldıramayacağı malî yükler altına soktuğu gibi Haçlılar ve Haçlı devletleriyle giderek kötüleşen münâsebetleri ise 1204'te Bizans İmparatorluğu'nun parçalanarak İstanbul'da bir Lâtin devletinin kuruluşuyla sonuçlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the Byzantine-Western relations during the reign of Emperor Alexius I Comnenus, during which political, commercial and religious rivalry between Byzantium and Western world reached its peak. In this manner, in the last thirty-seven years from the Emperor's accession to the throne in 1081 until his death in 1118, it is sought to explain to what extent the prejudices, religious and cultural differences push the Byzantine and Western civilizations into a conflict. The West's attempts to sieze supremacy over Byzantium, which had a long-standing history and tradition, and influence of Eastern Christianity, reached its peak in this period with the Crusades. Facing the Seljuk Turks in the east and the Norman threat to the west, Emperor Alexius tried to keep the balances between the West and Byzantium in favor of the empire as much as possible with his political intelligence and military experience. However, the subsequent actions that Alexius took the empire under the financial burdens that was impossible to overcome in the future and the deteriorating relations with the Crusaders and the Crusader states would result in the establishment of a Latin state in Istanbul in 1204 by disintegrating the Byzantine Empire.