Gazâlî ve Sühreverdî'nin varlık anlayışında nur kavramı
The concept of light in understanding of existence of Ghazali and Suhrawardi
  1. Tez No: 552317
  2. Yazar: SERDAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH YALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Gazâlî, Sühreverdî, Nur, İşrâkîlik, Philosophy, Ghazali, Suhrawardi, Light, Ilumination
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, Gazâlî ve Sühreverdî'nin nur kavramı konusundaki düşünceleri ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Gazâlî ve Sühreverdî'nin nur kavramı hakkındaki düşüncelerini incelemek; bu iki filozofun nur konusundaki düşüncelerindeki ortak, benzer ve farklı yanları karşılaştırmalar yaparak ortaya koymaktır. Gazâlî'ye göre, varlıkların tamamı nur olarak adlandırılır. En eşsiz, gerçek nur ise Allah'tır. Diğer bütün nurlar O'ndan meydana gelir. Ona göre nur, var olan şeylerin hepsini kapsamaktadır. Sühreverdî'ye göre ise nur, gayet açık olduğu için tarife gerek duymadan anlaşılan bir kavramdır. Nur, kendisi açık olup başka varlıkları açığa çıkarandır. O tamamen belirgindir ve bu hususta başka şeylere muhtaç değildir. Fakat diğer şeyler belirgin olma hususunda ona muhtaçtır. Gazâlî, her varlığın bir nur olduğu, gerçek nurun ise sadece Allah olduğunu, diğer bütün nurların O'ndan meydana geldiğini savunmaktadır. Nur felsefesi'nin kurucusu olan Sühreverdî de aynı düşüncededir. Sühreverdî de aynı Gazâlî'de olduğu gibi, geleneksel felsefenin aklına karşı sezgisel bir bilgi türüne yönelmiş, gerçeğe ulaşmanın farklı yollarının olduğunu savunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Ghazali and Suhrawardi's ideas about concept of light was studied. Aim of study is to researche Ghazali and Suhrawardi's ideas about light; to explain common, same and different sidess comparatively in opinion of both philosophers' ideas about light. According to Ghazali, all beings are called light. God is the most unique, true spirit. All the other light comes from Him. According to him, light covers all the things that exist. According to Suhrawardi, light is a concept that is understood without the need to define because it is very clear. Light is the one who is open and exposes other beings. It is completely evident, and it does not need anything else in this respect. But other things need to be obvious. Ghazali, argues that every being is a light and that the true light is only God, and that all other light is made up of it. Suhrawardi the founder of the Philosophy of nur is of the same opinion. Suhrawardi like Ghazali argued that there were different ways of attaining the realty of tradition philosophy and directed towards a kind of intuitive knowledge. ,