Sporda zihinsel dayanıklılık bisiklet sporcuları üzerinde bir çalışma
Mental toughness in sports A research on cycling athletes
- Tez No: 552319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Spor, Health Care Management, Sports
- Anahtar Kelimeler: bisikletçi, milli bisikletçi, zihinsel dayanıklılık, cyclist, national cyclist, mental endurance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırma, bisiklet sporu ile ilgilenen milli ve milli olmayan sporcuların zihinsel dayanıklılık dayanıklılıklarını belirleyerek performanslarına ne ölçüde etkilediğini tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Türkiye'de lisanslı olarak bisiklet sporu ile ilgilenen sporcular oluştururken, örneklem grubunu ise, 50'si milli, 50'si ise milli olmayan toplam 100 bisikletçi oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan bisikletçilerin zihinsel dayanıklılıklarını belirlemek için Sheard ve ark. (2009) tarafından geliştirilen (Sport Mental Toughness Questionnaire-SMTQ-14) ölçeğinin Türkçe uyarlaması 2016 yılında Altıntaş ve Kuruç tarafından yapılan 14 maddelik Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri kullanılmıştır. Sporcuların zihinsel dayanıklılık puanları çeşitli değişkenlere göre (cinsiyet, yaş, spor yapma yılı ulusal ve uluslararası yarışmalarda aldıkları dereceler), betimsel istatistikler (frekans, aritmetik ortalama, standart sapma); t, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey çoklu karşılaştırma testlerine göre değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan bisiklet branşı ile ilgilenen sporcuların zihinsel dayanıklılıklarına ilişkin puan ortalamaları ile cinsiyet, yaş, spor yapma yılı ve ulusal alandaki dereceleri arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılıklara rastlanırken, uluslararası derecelerde ise anlamlı farklılığa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine how much resistance of national and non-national athletes interested in cycling is affected. The universe of the research is interested in establishing a license for cycling of Turkish athletes, and a total of 100 riders, including sample group, 50 national and 50 national, are created. Participating cyclists Sheard and Ark to determine mental endurance. (2009), developed by Altıntaş and Kuruc in 2016, was used in the Sports mental retardant.according to various variables. Mental endurance scores of riders;according to various variables (gender, age,year of making sports, national and internationaldegrees in competitions)descriptive statistics (frequency, arithmetic mean, standard deviation);t, one-way analysis of variance (ANOVA) was evaluated according to Tukey multiple comparison tests. Participating in the researchcycling athletes, score averages of mental enduranceyear of making sports,gender, agewhile there were statistically significant differences among the national level, there was no significant difference in international degrees.