Mustafa Kutlu'nun Chef adlı öyküsünde kadın imgeleri
The woman images in Mustafa Kutlu's story book Chef
  1. Tez No: 552320
  2. Yazar: SUNA KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ARSLAN, PROF. DR. CEMAL SAKALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları, Kadın Temsilleri, Muhafazakar Yazar, Mustafa Kutlu, Chef Öyküsü, Gender, Gender Perceptions, Woman Representation, Conservative Author, Mustafa Kutlu, The Story Chef, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanlığı bölen en temel sınıflandırma“kadın”ve“erkek”şeklinde yapılan ikili sınıflandırmadır. Diğer sınıflandırmaların pek çoğu ya bu sınıflandırmayı temel almakta ya da bu sınıflandırmanın bireye dayattığı rollerden beslenmektedir. Kadın ve erkek rolleri ise toplumsal cinsiyet algısını oluşturmaktadır. Gerçek hayatta bireylerin yapabilecekleri ve yapamayacakları, toplumsal cinsiyet kalıp yargıları tarafından belirlenirken kurgusal metinlerde bu belirlenim yazar tarafından yapılmaktadır. Bu bağlamda kurgusal metinlerin ve bu metinlerde kullanılan söylemlerin gerçek hayatla bağlantısı olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Öykülerde toplumsal cinsiyet ve kadın perspektifli söylem analizi çalışması; öykünün geleneksel kodlarla kurulan kadın algısını ne kadar yansıttığı, kadına biçilen yeni kalıp davranışları ne ölçüde oluşturduğu ve eski kalıp yargıları ne oranda yıktığı noktasında veriler sağlamaktadır. Bu bakış açısı ile muhafazakâr bir yaklaşımla eser veren Mustafa Kutlu'nun Chef adlı öyküsü söylem analizi yöntemi ile incelenmiştir. Analiz sonucu yapılan değerlendirmelerde, eserde geleneksel kodların yeniden kurulduğu yerlere rastlanmakla beraber; Kutlu'nun ezber bozan bir tavırla feminist söylemleri öyküsünün pek çok yerinde kullandığı da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The basic classification is the binary one that divides people as“woman”and“man”. Many of the other classifications either base this one or engorge themselves with it. As a result of this, woman or man roles create gender percoption. While the things, that an individual can or can't do, are determined by the gender perceptions in real life, they are determined by the author in fictional texts. In this context, the reality, that these fictional texts have connections with the real life, comes to existence. The discourse analysis, with the perspective of gender and woman, provides data about; how and how much the story reflects the woman perception which is set by the traditional codes, how and how much it creates the new behavioural patterns that are considered appropriate for woman, how and how much it destroyes the old behavioural patterns. The story Chef, that belongs to author Mustafa Kutlu, who writes with the conservative approach, is analyzed in this perspective. The evaluation that is made according to this analysis, shows both that, there are some traditional codes which have been set once more and Kutlu has used the feminist discourses in many parts of his story in a frame breaking way simultaneously.