Sınıf III ortognatik cerrahi hastalarında kondil hacmi, pozisyonu, simetrisi ve eklem boşluğunda meydana gelen değişimlerin üç boyutlu incelenmesi
Three-dimensional evaluation of changes in condylar volume, position and symmetry, and the joint spaces after orthognathic surgery in class III patients
  1. Tez No: 552328
  2. Yazar: AHMET YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf III, ortognatik cerrahi, kondil pozisyonu, kondil hacmi, eklem boşluğu, Class III, orthognathic surgery, condylar position, condylar volume, joint space
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Şiddetli Sınıf III dentofasiyal deformitesi bulunan hastalarda çift çene ortognatik cerrahisinden (Le Fort I osteotomi ve Bilateral Sagittal Split Ramus Osteotomisi) sonra kondil hacmi, pozisyonu, simetrisi ve eklem boşluğunda meydana gelen değişimlerin incelenmesi. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya şiddetli Sınıf III deformitesi olup, çift çene ortognatik cerrahi uygulanmış 26 hasta (8 erkek ve 18 kadın) dahil edildi. Hastalardan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kayıtları cerrahi öncesi ve cerrahiden 6-12 ay sonra alındı. KIBT kayıtlarının DICOM görüntüleri Dolphin Imaging Version 11.95 yazılımı (Dolphin Imaging & Management Solutions, Chatsworth, Calif) kullanılarak üç boyutlu olarak değerlendirildi. Parametrelerin normal dağılım gösterip göstermemesine göre 'paired t test' veya 'Wilcoxon signed rank test' uygulanarak istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Cerrahiden sonra kondil pozisyonunda önemli bir değişiklik bulunmamıştır, ancak kondillerin aksiyal düzlemde istatistiksel olarak önemli miktarda içe doğru rotasyon yaptıkları görülmüştür. Kondillerin içe doğru rotasyonuna bağlı olarak aksiyal düzlemde kondiller arası açıda anlamlı bir azalma bulunmuştur. Sağ üst eklem aralığında istatistiksel olarak önemli artış bulunmuş, fakat diğer eklem boşluklarındaki değişimler istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Her iki kondil hacminde ve kondil yüksekliğinde istatistiksel olarak önemli azalmalar bulunmuştur. Kondiler simetride ise istatistiksel olarak önemli bir değişiklik görülmemiştir. Sonuç: Bulgularımız çoğunlukla Sınıf III cerrahi hastalarında cerrahi sonrasında kondillerin aksiyal düzlemde içe doğru rotasyon yaptıklarını göstermekte ve bu rotasyon kondiler rezorbsiyona, dişsel ve iskeletsel instabiliteye ve relapsa yol açabilir. Bu bulgu ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi planlamasından önce ve cerrahi esnasında göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate changes in condylar volume, position and symmetry, and the joint spaces after bimaxillary orthognathic surgery (Le Fort I osteotomy and Bilateral Sagittal Split Ramus Osteotomy) in severe Class III patients with dentofacial deformity. Material and Method: Twenty-six patients (8 male and 18 female) with severe class III deformity, who undergone bimaxillary orthognathic surgery, were included in this study. Cone beam computed tomography (CBCT) scans were obtained from the patients before the surgery and 6-12 months after the surgery. DICOM images of the CBCT scans were assessed three dimensionally using Dolphin Imaging Version 11.95 Software (Dolphin Imaging & Management Solutions, Chatsworth, Calif). Depending on the normal distribution of parameters, the paired t test or Wilcoxon signed rank test were used for statistical analysis. Results: No significant change was found in condylar position after the surgery, but the condyles showed statistically significant inward rotation on axial plane. Due to the inward rotation of condyles, inter-condylar angle decreased significantly on axial plane. Right upper joint space increased significantly, but other joint spaces showed insignificant changes. Condylar volume and height decreased significantly on both condyles. Condylar symmetry showed insignificant changes. Conclusion: Our findings mostly showed that the condyles showed significant inward rotation on axial plane after the surgery, and this rotation may cause condylar resorption and skeletal and dental instability and relapse in Class III surgery patients. This finding must be taken into consideration before orthodontic treatment-orthognathic surgery planning and during the surgery.