DEÜTF Hastanesi'ne başvuran hasta ve donörlerin ABO ve kell kan grupları ile RH subgruplarının dağılımının incelenmesi
Investigation of the distribution of abo and kell blood groups and rh subgroups of patients and donors applied to Dokuz Eylul University Medical Faculty Hospital
  1. Tez No: 552441
  2. Yazar: YASEMİN URCAN TAPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ALACACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan grupları, donör, ABO, Kell, Blood groups, donor, ABO, Kell
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Kan güvenliği, transfüzyon tıbbında temel bir hedeftir ve klinik olarak önemli antikorlarla alloimmünizasyon önlenerek artırılabilir. Bir bölgede kan gruplarının dağılımı hakkında doğru bilgiye sahip olmak, bireylerin ihtiyaçları ve kan bankası işlemleri için yararlı olmasının yanında bilimsel katkı da sağlayacaktır. Literatürde İzmir'de ABO , Rh ve Kell kan gruplarının dağılımını inceleyen çalışma bulunmayıp, bu çalışma ile İzmir'i büyük ölçüde yansıtan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran hasta ve donörlerin ABO ve Kell kan grupları ile Rh subgruplarının dağılımının belirlenmesi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: 2008 ile 2017 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi kan merkezinde jel aglütinasyon yöntemi ile kan grubu çalışılan 157038 hastanın ve 232364 donörün verilerinin retrospektif analizi yapıldı. Bulgular: Hastalarda kadın erkek oranı 1.2/1, donörlerde K/E oranı ise 0.08/1'di. Hastaların %30'u 65 yaş üstü, %26'sı 45-65 yaş grubu, %25.7'si 25-44 yaş grubu, %18.2'si 18-24 yaş grubu idi. Donörlerin %63.1'i 25-44 yaş grubu, %33.5'i 45-65 yaş grubu, %3.4'ü 18-24 yaş grubu idi. Hasta ve donörlerin doğum yerleri en sık İzmir'di. Hastaların %88.7'si Rh pozitif, %11.3'ü Rh negatif iken donörlerin %87.9'u Rh pozitif, %12.1'i Rh negatif idi. Rh pozitif ve Rh negatif hasta ve donörlerde kan grubu sıklıkları A>O>B>AB idi. A kan grubuna dahil olgu ve donörlerin %99.9'u A1 ve A2 fenotipine sahipti. B kan grubu hastalarının %99.9'u, donörlerin ise %100'ü B fenotipi gösteriyordu. AB kan grubu hasta ve donörlerde en sık (%99.9) A1B ve A2B fenotipi saptandı. Rh subgruplara bakıldığında hastalarda en sık %30 CDcee, donörlerde %33.4 ce bulundu. Kell kan grubu ise hastalarda %6.8, donörlerde %5 olarak saptandı. Sonuç: ABO ve Rh kan grupları dağılımı Türkiye verilerine yakın olup, en sık rastlanan A kan grubu en az görülen B ile AB kan grubudur. Donör grubunu çoğunlukla erkek ve 25-44 yaş grubu oluşturmaktadır. Kadın ve 18-24 yaş grubunun donör olması için destek ve bilgilendirme programlarının yapılması donör sayısını arttırmak için uygun olacaktır. Bu çalışma, bir donör veri bankası oluşturmak ve çoklu transfüzyon gereken hastalara uyumlu kan sağlamak açısından önemli olup kan gruplarının dağılımı konusunda veri tabanı oluşmasına da katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Blood safety is a core objective in transfusion medicine, this can be enhanced by avoiding alloimmunization with clinically important antibodies. Accurate knowledge on the distribution of blood groups in a region is useful for individuals needs and blood bank processes as well as such knowledge would provide scientific contribution. In the literature, there is no study examining the distribution of ABO, Rh and Kell blood groups in İzmir. The aim of this study was to determine the distribution of AB and Kell blood groups and Rh subgroups of patients and donors who applied to Dokuz Eylul University Hospital which reflects Izmir to a great extent. Subjects and methods: Between 2008 and 2017, a retrospective analysis of 157038 patients and 232364 donors with blood agglutination method was performed in Dokuz Eylül University Hospital blood center. Results: The female male ratio was 1.2 / 1 in the patients and the F / M ratio in the donors was 0.08 / 1. 30% of the patients were older than 65 years, 26% were 45-65 age group, 25.7% were 25-44 age group and 18.2% were 18-24 age group. 63.1% of the donors were 25-44 age group, 33.5% were 45-65 age group, 3.4% were 18-24 age group. When we look at the places of birth of the patients and donors, Izmir was found most frequently. Of the patients, 88.7% were Rh positive, 11.3% Rh negative while 87.9% of the donors were Rh positive and 12.1% Rh negative. The blood group frequencies in Rh positive and Rh negative patients and donors were A>O>B>AB. 99.9% of cases and donors included in A blood group had A1 and A2 phenotypes. 99.9% of B blood group patients and 100% of donors showed B phenotype. The most frequent (99.9%) A1B and A2B phenotype were detected in patients and donors in the blood group AB. When the subgroups of Rh are seen, the most frequent ones were 30% CDcee in the patients and 33.4% ce in the donors. Kell blood group was 6.8% in patients and 5% in donors. Conclusion: The distribution of ABO and Rh blood group data is close to Turkey, the most common is A blood group and the least common is B and AB blood group. The donor group is mostly male and 25-44 age group. Support and information programs for women and 18-24 age group to be donors will be appropriate to increase the number of donors. This study provides the first step to create a donor data bank and to prepare red cell panels to provide compatible blood to multi-transfused patients. Our results will contribute to the data base about the distribution of blood group.