L'incommunicabilité dans les œuvres D'andré Gide
André Gide'in eserlerinde iletişimsizlik
  1. Tez No: 552450
  2. Yazar: HÜLYA KOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖGERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, Aşk, İki yüzlülük, Umutsuzluk, İletişimsizlik, Psychological violence, Love, Hypocrisy, Despair, Incommunicability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
André Gide, yaşadığı yüzyılın edebiyatına yeni bir soluk getirdi. İçtenliği ve açık yürekliliği sayesinde, eserlerinin etkisi altında kalan okuyucularının hayranlığını kazandı. Gide, eserlerinde farklı konuları işler ve anlatılan öykülerine bir yön vermek için iletişimsizlikten yararlanır. Yaşamsal bir öneme sahip olan iletişimin gerekliliğini bizlere ustaca aktarır. Kişiler ancak doğru bir iletişimle duygu, düşünce ve fikirlerini karşı tarafa aktarabilirler. Duyguların aktarılmasındaki noksanlık, kişileri, onlar için çok tehlikeli bir yer olan uçurumun kenarına sürükler. Günden güne güçten düşerek ya korkunç bir şekilde acı çekerler, ya da intahar ederek kendi sonlarını hazırlarlar. Gide eserlerinde bir yandan toplumun kusurlarını şikâyet eder, diğer yandan dikkatimizi ikiyüzlü, bencil ve kayıtsız insanlarda var olan kötülük üzerine çeker. Çoğunluktan farklı olan insanlara karşı daha hassas olmaları için, Gide okuyucuların kalplerini yumuşatmaya çalışır. Medeni bir toplumun özelliklerinden olan hoşgörüyü, anlayışı ve saygıyı ortaya çıkarmaya çalışır. Bu şekilde, içinde yaşadıkları toplumun daha da bilincinde olmaları için, okuyucularını örtük bir şekilde yetiştirmeye çalışır.
Özet (Çeviri)
André Gide brought a new breath into the field of literature of his century. Thanks to his sincerity and frankness, he has attracted the admiration of his readers who have remained under the influence of his works. Gide discusses different topics and uses incommunicability in order to give a direction to his narrated stories. He skillfully narrate us the necessity of communication which has vital importance. This is only with good communication that characters can transfer their feelings, thoughts and ideas to others. The absence of the transfer of feelings leads the characters to the edge of the precipices which is a very dangerous place for them. Either they suffer terribly while depressing day by day, or they throw themselves to their loss by committing suicide. In his works, Gide denounces the vices of society on one hand and he draws our attention to the evil that resides in the hypocritical, selfish and indifferent people on the other hand. He sometimes seeks ways to soften the hearts of readers so that they are more sensitive to others who are different from the majority. He tries to bring out the indulgence, tolerance and respect that are the characteristics of a civilized society. In this way, he tries to educate his readers implicitly so that they are more aware of the society in which they live.