Örgütsel öğrenmenin talep tahmini üzerine etkisi: Kaotik yapının düzenleyici rolü
The effect of organizational learning on demand forecast: Moderator role of chaotic structure
- Tez No: 552479
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen Örgütler, Kaos Teorisi, Talep Tahmini, Düzenleyici Değişken, Learning Organizations, Chaos Theory, Demand Forecast, Regulatory Variable
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araştırmanın amacı, kaotik yapı, örgütsel öğrenme ile talep tahmini arasındaki ilişkiyi açıklamak, kaotik yapının örgütsel öğrenme ve talep tahmini arasındaki ilişkide etkisini anlamaktır. Çalışmada ayrıca, örgütsel öğrenmenin talep tahminine etkisinde kaotik yapının düzenleyici etkisi araştırılmıştır. Bu çerçevede, Türkiye'de Gıda Sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeden alınan veriler analiz edilmiştir. Bu çalışmanın literatüre kuramsal ve uygulamada katkısı bulunmaktadır. Çalışmanın kuramsal katkısı, örgütsel öğrenmenin talep tahminine etkisinin bütüncül bir modelde incelenmesi, bu ilişkide düzenleyici değişkenin önerilmesi ve bu alandaki boşluğu doldurmasıdır. Çalışmanın uygulamadaki katkısı ise, kaotik seviyenin ölçülerek örgütsel öğrenmenin tahmin değişkenine etkisinin Türkiye'de ilk kez araştırılmış olmasıdır. Araştırmanın nesnelci yöntemsel varsayımla tasarlanmış olup, ilişkisel ve nedensel tarama yöntemi kullanılmıştır. Örgütsel öğrenme ve kaotik yapı değişkenleri ile örgütün talep tahmin değişkeni arasındaki ilişkiler ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Ayrıca kaotik yapının diğer iki değişkenle arasındaki düzenleyici rolü incelenmiştir. Bu kapsamda araştırma nedensel araştırma olarak kabul edilebilir. Araştırmanın analiz düzeyi çoklu analiz düzeyidir. Araştırmada kullanılan verilerden öğrenme seviyesine ait veriler mikro düzey olan bireylerden, kaotik düzey ile tahmin verileri meso analiz seviyesi olan örgütlerden toplanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak, örgütsel öğrenme verilerinde anket kullanılmış, talep tahmin verileri ve kaotik yapıyı oluşturan verileri elde etmede işletme kaynaklarından faydalanılmıştır. Araştırmanın evreni, Türkiye'de gıda sanayi sektöründe faaliyet gösteren toplam 26 bölgesi olan işletmenin bölge müdürlükleri oluşturmaktadır. Örgütsel öğrenme verileri bölgelerde çalışan talep tahmini sürecine katılan 615 çalışandan, kaotik yapı ve talep tahmin verileri 26 bölgeye ait 2017 verilerinden elde edilmiştir. Örgütsel öğrenme ölçeği olarak, Watkins. ve Marsick, (1997, s.4) tarafından geliştirilen ve Basım, Korkmazyürek ve Şeşen (2007, s.369) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan Öğrenen Örgüt Boyutları Ölçeği (DLOQ) kullanılmıştır. Araştırma bulguları öncelikle talep tahmini ile örgütsel öğrenme seviyesi ile güçlü ve pozitif ilişki, kaotik ortam ile güçlü ve negatif ilişki olduğunu, ayrıca kaotik yapının örgütsel öğrenme ile talep tahmini ilişkisinde düzenleyici etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Müşteriyle devamlı temas durumunda olan ekiplerin yapmış oldukları talep tahminleri sistemdeki parça sayısının ve sürece etki edecek değişkenlerin yani kaotik yapının artmasıyla talep tahmini başarısının azaldığı tespit edilmiştir. Öğrenme ile tahmin değişkenleri arasındaki ilişkide kaosun düzenleyici rolüne bakıldığında; kaosun düşük ve orta seviyede olmasının ilişkiyi azalttığı, kasoun yüksek seviyede oluşmasının ise bu ilişkiyi tersine çevirdiği görülmüştür. Kaos kuramının gelecekle ilgili varsayımı geleceğin öngörülemez olduğudur. (Yaşar ve Sundu 2017, s. 5) Yazın araştırma bulgularına paralel olarak, bir sistemin rastlantısal ve belirlenimci öğelerden oluştuğundan hareketle, kısa dönemli(belirlenimci) gelecek tahminleri yapılabileceği ancak uzun dönemli (rastlantısal) tahminlerden kaçınılması gerektiği ortaya konmuştur. Araştırmanın sonunda bulgular ve kaos kuramı yazını ışığında örgütler ve araştırmacılar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to explain the relationship between chaotic structure, organizational learning and demand forecast, and to understand the effect of chaotic structure on the relationship between organizational learning and demand forecasting. In addition, the effect of chaotic structure on the effect of organizational learning on demand forecast was investigated. In this context, Turkey was analyzed data received from a company operating in the food industry sector. This study contributes to the literature both in theoretical and practical terms. The theoretical contribution of the study is to examine the effect of organizational learning on demand forecast in a holistic model, to propose the regulatory variable in this relationship and to fill the gap in this field. The contribution in implementation of the study, measuring the level of the chaotic is that it investigates the effects of variable estimates of organizational learning for the first time in Turkey. Objectivist's research is designed with methodological assumption, relational and causal screening method was used. The relationship between organizational learning and chaotic structure variables and the demand forecast variable of the organization has been tried to be revealed. In addition, the regulatory role of the chaotic structure was investigated. In this context, research can be considered as causal research. The level of analysis of the research is the level of multiple analyzes. The data used in the research were collected from individuals with micro level, from chaotic level and from the organizations with the level of meso analysis. As a method of collecting data, a questionnaire was used in organizational learning data and demand sources were used in order to obtain demand data and create the data forming the chaotic structure. The universe of the study consists of a total of 26 regional offices of the company, which is operating in the food industry in Turkey. Organizational learning data were obtained from 615 employees participating in the demand forecasting process in regions, chaotic structure and demand forecast data were obtained from 2017 data of 26 regions. As the scale of organizational learning, Watkins. and Marsick, (1997, p.4) developed and adapted to Turkish by the Printing, Korkmazyürek and Şeşen (2007, p.369). The findings of the research showed that there is a strong and positive relationship with demand estimation and organizational learning level, strong and negative relationship with chaotic environment, and also the effect of chaotic structure on organizational learning and demand estimation relationship. Demand estimations of the teams that are in constant contact with the customer have been determined to decrease the demand estimation success by increasing the number of parts in the system and the factors that will affect the process, namely the chaotic structure. (Yaşar ve Sundu 2017, s. 5) Regarding the regulatory role of chaos in the relationship between learning and predictive variables; The low and medium level of chaos reduced the relationship, and the high level of chaos reversed this relationship. The future assumption of chaos theory is that the future is unpredictable. In parallel with the findings of the literature, it was revealed that short-term (predictive) predictions can be made in the future as a system consists of random and deterministic elements but long-term (random) predictions should be avoided. At the end of the study, suggestions and suggestions for organizations and researchers were presented in light of the findings and the theory of chaos theory.