Televizyon reklamlarında evlilik seremonisinin temsili
Representation of marriage ceremony in television commercials
  1. Tez No: 552546
  2. Yazar: SEMİH UYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞİNA GÜLERARSLAN ÖZDENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Evlilik, Ritüel, Televizyon, Seremoni, Toplumsal Cinsiyet, Advertising, Marriage, Ritual, Television, Ceremony, Gender
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Reklamların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanların bilinçaltlarını etkileyen ve istenilen doğrultuda ikna kabiliyetiyle yönlendiren iletişim faaliyetleri arasında ilk sırada yer aldığı bilinmektedir. Geçmişten günümüze popülerliğini kaybetmeyen hatta her geçen gün gelişen yeni iletişim teknolojilerine entegre olabilen yapısıyla televizyon ve televizyon reklamcılığı ise insanların yaşamını etkilemeye devam etmektedir. Kitleleri etkileyen ve 7'den 77'ye herkesin mutlaka kendine hitap eden bir şeyler bulabildiği televizyon, aslında artık bir radyo gibi arka plan mecrası olarak görülse de kimsenin vazgeçemediği bir reklam mecrası olarak değerini korumaktadır. Neredeyse her evde var olan hatta birden fazla olan televizyon özellikle aile fertlerinin genelde birlikte faydalandığı bir kitle iletişim aracıdır. Kitle iletişim araçları ve reklamlarla tüketimin ön planda olduğu bir kültürün kurgulanması ve tüketicileri de bu kültürün içine çekmesi amacıyla bazı faaliyetler söz konusudur. Yayınlanan reklamlarda tüketiciler ürün ve hizmetleri kıyas edebilmekte ve televizyon karşısında onları tüketmenin hayalini kurmaktadır. Toplumların ekonomik ve kültürel yapısı, yaşam tarzı, üretim-tüketim ilişkileri, alışkanlıkları, gelenek ve görenekleri gibi birçok faktör evlilik seremonisinin temsilinde önemli rol oynamaktadır. Ancak aile içerisinde evlenme çağında olan kız ya da erkeğin evliliğe dair birçok fikir edindiği iletişim ortamında özellikle evlilik seremonisinin temsil edildiği reklamlar bize toplumsal cinsiyet sunumunun da yardımıyla birçok gerçeği göstermektedir. Buradan hareketle tez çalışmasının ilk bölümünde teorik olarak evlilik seremonisi, aile ve ritüel ana başlığı altında evlilik, aile ve ritüel kavramlarıyla birlikte özellikle evlilik seremonisinde yer alan eş seçimi, kız isteme söz kesme, nişan, kına gecesi, çeyiz gibi konular kapsamlı şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde ise tüketim kültürü, toplumsal cinsiyet ve televizyon reklam aracı olarak kullanımı ana başlığı altında tüketim toplumunun toplumsal cinsiyet rolleri açısından reklamlarda kadın ve erkek sunumuyla birlikte özellikle reklam mesajının oluşturulma aşamasındaki format, anlatım tarzı, çekicilik türleri konuları detaylandırılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise; seçilen evlilik seremonisinin temsil edildiği reklamlar üzerinde tüketim kültürü içerisinde yer alan ürün ve hizmetlerin kullanımı ile toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında gelin ve damadın beklentileri tanımlanırken evlilik seremonisindeki uygulamaların ritüellerle bağlantısı dahilinde inceleme yapılmıştır. Evlilik ritüellerinin, günümüz modern toplumun beklentilerine göre şekillendiği ve evlilik seremonisinde vazgeçilemeyen bir unsur olduğu görülmüştür. Ayrıca bu süreçte ortaya çıkan tüketim odaklılık ile ritüeller arasında da bir etkileşim olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that advertisements take the first place among communication activities that affect people's subconscious minds and direct them in the desired direction in our country as in all over the world. Television advertising is continuing to affect people's lives with its structure which can be integrated with new communication technologies that are popular from past to present. Television, which affects the masses and everyone from 7 to 77 years of age can find something to appeal to itself, in fact, as a radio as a background media, although nobody can give up the value as an advertising media preserves its value. In almost every household, even more than one television is a mass communication tool, especially where family members generally benefit. There are some activities in order to construct a culture where mass media and advertisements are at the forefront of consumption and to attract consumers into this culture. In published advertisements, consumers can compare products and services and dream about consuming them in front of television. Many factors such as economic and cultural structure of societies, lifestyle, production- consumption relations, habits, traditions and customs play an important role in the representation of the marriage ceremony. However, in the communication environment in which there are many ideas about marriage, the advertisements in which marriage ceremony is represented, especially in the age of marriage, shows many facts with the help of gender presentation. Therefore, in the first part of the thesis work, theoretically, marriage, family and ritual under the title of marriage, family and ritual concepts, especially in the marriage ceremony, including the selection of spouses, engagement, henna night, dowry, such as issues were discussed extensively. In the second part, consumption culture, gender and the use of television as an advertising tool under the main title of the consumer society in terms of gender roles in the presentation of women and men in advertising, especially in the form of advertising message format, narrative style, the types of charm are detailed. In the third and last part of the study, the bride and groom's expectations were defined in the context of gender roles and the using of the products and services included in the consumption culture on the advertisements in which the selected marriage ceremony was represented. Marriage rituals were shaped according to the expectations of today's modern society and it was observed that marriage ceremonies were an indispensable fact. In addition, it was concluded that there is an interaction between the rituals and the consumption-oriented in this process.