Vâkıa Sûresi örnekliğinde müsnedün ileyh ve müsned'in halleri
The conditons of musnad and musnad ilayh with the examples from the Surah al-Waqiah
- Tez No: 552566
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Müsnedün İleyh, Müsned, Zikir, Hazif, Takdîm, Te'hir, Marife, Nekre, Vâkıa Sûresi, Musnad ilayh (subject), Musnad (predicate), Zikr (mention), Hazf (apocopating), Taqdeem (presentation), Ta'kheer (delay), Ma'rifah (defınite), Nakrah (indefinite), Surah Al-Waqıah
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, eşsiz edebî sanatlara sahip olması hasebiyle nüzûlünden itibaren dil alimleri tarafından çeşitli şekillerde incelenmiştir. Bu çalışmalarda temel gaye, Kur'ân'ın edebî açıdan üstünlüğünü göstermek olmuştur. Kur'ân-ı Kerîm üzerinde belâgatin üç ilim dalı olan meânî, beyân ve bedî' ilimleri açısından da çeşitli çalışmalar yapılmıştır. İşte bu çalışmada önemine binaen meânî ilmindeki iki temel konu Vâkıa sûresi örnekliğinde incelenmiştir. Çalışmamız, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte meânî, beyân ve bedî' ilimleri genel olarak tanıtılmış ve çalışmanın içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ilk iki bölümünde müsnedün ileyh ve müsned'in halleri teorik olarak ele alınmış; son bölümde ise Vâkıa sûresi örnekliğinde uygulamalı olarak işlenmiştir. Vâkıa sûresinin seçilmesinin nedeni, sûrenin konuya dair zengin örnekler içermesi ve sûre üzerinde bu açıdan herhangi bir çalışmanın yapılmamış olmasıdır. Çalışmada metot olarak, konuların teorik açıdan ele alındığı ilk iki bölümde ihtilaflı meselelere mümkün olduğunca girilmemiştir. Tahlil kısmını teşkil eden üçüncü bölümde ise âyetlerde geçen müsnedün ileyh ve müsnedlerin tespiti yapılıp çeşitli açılardan durumları incelenmiştir. Öncelikle temel eserler, tez ve makaleler taranmak suretiyle gerekli veriler toplanmış, daha sonra bunların analiz ve sentezi yapılarak çalışma meydana getirilmiştir. Çalışmanın üçüncü kısmı tezimizin temel savını içermekle birlikte; bu bölümdeki açıklamalar âyetlerin edebî nüktelerini mutlak manada ifade etmemekte, sadece birer yorumdan ibaret kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Qur'an has been studied since its ascension by lexicographers because of its unique language. The primary aim in these studies is to prove that the language of the Qur'an is superior to any other language. Qur'an is studied in terms of maâni (semantics), bayân (demostration) and badee' (the science of embellishments) which are the subtopics of rhetorics in Arabic. In this work, musnad ilayh (subject), and musnad (predicate), which are some of the fundamentals of maâni, are studied with examples from the surah Al-Waqıah. In content, this work consistsof an introduction and three chapters. In the introduction maâni, bayân and badî' are generally introduced and some information concerning these subjects is provided. In the first two chapters the conditons of musnad and musnad ilayh are examined and in the last chapter these conditions are examined with the examples from the surah Al-Waqıah. The reason why the surah Al-Waqıah is chosen is because it provides numerous examples regarding this subject. In the first two chapters, the controversial points are studied as little as possible. In the last chapter, the musnad ilayh and musnad in the verses are detected and examined from various perspectives. The general texts and articles regarding the subject have been scanned, collected and analysed for his work. The last chapter is the main part of this work. Our explations on the verses do not fully refer to the real meaning of the verses. We need to express that these are just interpretations among many of this kind.