Sepsis etkenlerinin saptanmasında, kültür yöntemine göre real ?time PZR ( polimeraz zincir reaksiyon)?nin tanı değerinin araştırılması
Research on diagnostic value of real-time PCR (polymerase chain reaction) in comparison with culture method to detect agents for sepsis özlem ögüç şanli
  1. Tez No: 552578
  2. Yazar: ÖZLEM ÖGÜÇ ŞANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT BAYKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, kan kültürü, real-time PCR, tanı, Sepsis, blood culture, real-time PCR, diagnosis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET SEPSİS ETKENLERİNİN SAPTANMASINDA, KÜLTÜR YÖNTEMİNE GÖRE REAL ?TİME PZR( POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYON)?NİN TANI DEĞERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZLEM ÖGÜÇ ŞANLI UZMANLIK TEZİ KONYA-2013 Amaç: Sepsis etkenlerinin saptanmasında, kültür yöntemine göre Real?time PZR (Polimeraz zincir reaksiyon)?nin tanı değerinin kıyaslanarak araştırılmasıdır. Yönetim: Çalışma Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı?na sepsis ön tanısıyla takip edilen hastaların gönderilen kan örnekleri ile prospektif olarak yapıldı. Kasım 2012-Mart 2013 tarihleri arasında kan kültürü istenen hastalardan eş zamanlı olarak sepsis paneli çalışılarak sonuçları değerlendirildi. Belirtilen süre içerisinde çalışmaya 100 hastaya ait örnek alındı. Kan kültürü BacT-Alert (Biomerieux) tam otomatik kan kültürü sistemine alındı. Bakterilerin tanımlanmasında Vitek2 (Biomerieux) tam otomatik bakteri tanımlama sistemi kullanıldı. Moleküler olarak bakteriyel DNA varlığı multiplex real-time PZR (LightCyler SeptiFast, Roche Diagnostics, Mannheim, Germany) ile hazır bir kit kullanarak araştırıldı. Bulgular: Sonuçta çalışmamızda Real-time PZR yönteminin kan kültürüne göre duyarlılığı (sensivite) %44,7, özgüllüğü (spesifite) %77, pozitif prediktif değeri (PPV) %53,1 negatif prediktif değeri (NPV) %75 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Moleküler testler hızlı ve duyarlı sonuç alınabilen testler olmasına rağmen, antimikrobiyal direnç verilerinin sağlanamaması, PZR analizi kapsamında olan hedef patojen sayısının sınırlılığına bağlı olarak ve maliyetinin yüksek olmasından dolayı yöntemin kullanılabilirliği sınırlanmaktadır. Sonuç olarak, konvansiyonel ve moleküler yöntemler beraber uygulandığında, hızlı ve uygun antimikrobiyal tedavi sağlanarak, antibiyotik direncinde azalma ve daha iyi klinik yanıt elde edilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCH ON DIAGNOSTIC VALUE OF REAL-TIME PCR (POLYMERASE CHAIN REACTION) IN COMPARISON WITH CULTURE METHOD TO DETECT AGENTS FOR SEPSIS ÖZLEM ÖGÜÇ ŞANLI KONYA-2013 Objective: To search diagnostic value of Real-time PCR (Polymerase chain reaction) in comparison with culture method to detect agents for sepsis. Method: The study was carried out with samples which have been sent to Microbiology Laboratory of Necmettin Erbakan University, Meram Faculty of Medicine prospectively. Sepsis panel was studied from the patients whom blood culture has been ordered between November, 2012 and March, 2013 simultaneously and results were assessed. Samples belonging to 100 patients were included into the study within specified period. Blood culture was taken into BacT-Alert (Biomerieux) full automated blood culture system. Vitek2 (biomerieux) full automated bacteria identification system was used to identify the bacteria. Presence of bacterial DNA molecularly was analyzed by using a ready-to-use kit with multiplex real-time PCR (LightCyler SeptiFast, Roche Diagnostics, Mannheim, Germany). Findings: In our study, sensitivity of Real-time PCR method was detected as 44,7%, specificity was detected as 77%, positive predictive value (PPV) was detected as 53.1%, negative predictive value (NPV) was detected as 75% when compared with blood culture. Result: Although molecular tests are rapid and sensitive results may be obtained by these, they would not replace with conventional blood culture due to lack of antimicrobial resistance data, limitation of number of target pathogens and high costs. Therefore, when combined with blood culture, molecular analysis will provide an urgent and appropriate antimicrobial treatment, decrease antibiotic resistance and cause better patient outcomes.