Polikistik over sendromlu genç yetişkin kadınlarda oksidatif stres parametresi tiyol / disülfid dengesinin, periodontal bulgular ve 'The internatıonal caries detection and assessment system (ICDAS ıı)' kriterlerine göre diş çürüğü lezyonlarıyla birlikte değerlendirilmesi
Evaluation of thiol / disulfide balance as a parameter of oxidative stress with periodontal findings and tooth decay in accordance with criteria of 'the international caries detection and assessment system (icdas II)' in young adult women with polycystic ovarian syndrome
  1. Tez No: 552637
  2. Yazar: YASER IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERİL GÜRLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Diş çürüğü, periodontal durum, polikistik over sendromu, Tooth decay, periodontal status, polycystic ovarian syndrome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada erken reproduktif dönemde bulunan ve yeni tanı alan polikistik over sendromunun (PKOS) farklı fenotiplerindeki genç erişkin kadınlarda, peridontal durumun ve diş çürüğü lezyonlarını oksidatif stres göstergesi olarak tiyol / disülfid homeostaz parametreleri kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak dizayn edilen bu vaka kontrol çalışması Nisan 2018-Aralık 2018 tarihleri arasında jinekoloji polikliniğine başvuran 1824 yaş arasına bulunan 116 PKOS ve 90 sağlıklı gönüllü ile yapılmıştır. PKOS olguları klinik, biokimyasal analizler ve ultrasona dayandırılarak National Institutes of Health (NIH) consensus panelinin önerilerine göre dört ayrı fenotipe ayrılmıştır. Fenotip A: Klinik yada biyokimyasal hiperandrojenizm (HA) + kronik ovulatuvar disfonksiyon (OD) + polikistik over morfoloji (PKOM); fenotip B: HA + OD; fenotip C: HA + PKOM; and fenotip D: OD + PKOM olarak tanımlanmıştır. Tüm olgularda oksidatif stres göstergesi olarak tiyol / disülfid parametreleri değerlendirilmiştir. Katılımcıların periodontal muayenesi yapılmış, diş çürük sayı ve sınıflamasında çürük, kayıp ve dolgulu diş skoru ve 'Uluslararası Çürük Teşhis ve Değerlendirme Sistemi' (ICDAS II) kriterleri kullanılmıştır. Bulgular: Periodontal parametrelerden cep derinliği, PKOS grubunun tüm alt fenotiplerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak, erken reproduktif dönemdeki PKOS'lu kadınların tüm fenotipik subgruplarında cep derinliği yüksek bulunmuştur. Bu bulgumuzun PKOS olgularında, erken reprodüktif dönemde, periodontal hastalıkların erken tanısına olanak sağlayan ağız sağlığı muayenelerinin başlamasının önemini gösterdiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the periodontal status and dental caries lesions using thiol / disulfide homeostasis parameters as an indicator of oxidative stress in women of early reproductive age who were recently diagnosed with different phenotypes of PCOS. Materials and methods: This prospectively designed case-control study included 116 PCOS cases and 90 healthy volunteers, aged between 18-24, who were admitted to the gynecology policlinic between April 2018December 2018. All PCOS patients were subdivided into four phenotypes based on clinical, biochemical analysis and ultrasound according to the guidelines of the National Institutes of Health (NIH). Phenotype A: Clinical or biochemical hyperandrogenism (HA) + chronic ovulatory dysfunction (OD) + polycystic ovarian morphology (PCOM); phenotype B: HA + OD; phenotype C: HA + PCOM; and phenotype D: OD + PCOM. Oxidative stress was evaluated using the thiol/disulfide parameters. Number and classification of dental caries were made using decayed, missing, filled teeth index and 'The international Caries Detectin and Assesment System' criterias (ICDAS II) and periodontal status were evaluated in all participants. Results: Pocket depth (PD), a periodontal parameter, was higher in all subphenotypes of the PCOS group compared to the control group. Conclusion: In conclusion, we found in the early reproductive period, pocket depth was found to be high in all phenotypic subgroups of PKOS. We think that this finding shows the importance of the initiation of oral health examinations that allow early diagnosis of periodontal diseases in PCOS cases in early reproductive period.