Kırsal bölgede 0-6 yaş çocuğu olan annelerin ev kazalarına yönelik güvenlik önlemlerinin belirlenmesi
Determining safety measurements for mothers with children of 0-6 old in the rural areas
  1. Tez No: 552647
  2. Yazar: DENİZ SÜMEYYE YORULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ HİSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, Ev kazası, Kırsal Bölge, 0-6 Yaş Grubu Çocuk, Home Accident, Mother, Rural Area, 0-6 Age Group Child
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kazalar tüm dünya önemli bir halk sağlığı sorunudur. Her yaşta bireylerde ölüm ve hastaneye başvuruda önemli bir etken olmaktadır. Çocukların çevreyi tanıma döneminde olması, çevreden gelebilecek risklerin farkında olmaması ve kendini koruma yollarını bilmemeleri onları kazalara karşı daha riskli bir grup yapmaktadır. Araştırma kırsal bölgede 0-6 yaş grubu çocuğu olan annelerin ev kazalarına yönelik güvenlik önlemlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni Konya ili Karapınar ilçesinde ki acil servise başvuru yapan 0-6 yaş çocuğu olan annelerdir. Araştırmanın örnek büyüklüğü 246 kişi olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak anket formu ve ''0-6 yaş çocuklarda annenin ev kazalarına yönelik güvenlik önlemlerini tanılama ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmaya katılan annelerin%56.5 'un 28-37 yaş arasında ve %72.0 'ı ev hanımı olduğu bulunmuştur. Ailelerin %32.9'u evde 4 kişi yaşamaktadır. Çalışmaya katılan annelerin çocuklarının %22.4'u son bir yıl içinde ev kazası geçirdiği bulunmuştur. Ev kazası geçiren çocukların %33.3 'ı 4 yaşında ve %55.6'ı erkektir. Ev kazalarının %42.6 'ı salon/oturma odasında ve %61.1 'ı 12:00-17:59 saatleri arasında meydana gelmiştir. Meydana gelen ev kazalarının %53.7'i düşme olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan annelerin ''0-6 yaş çocuklarda annenin ev kazalarına yönelik güvenlik önlemlerini tanılama ölçeği'' puan ortalaması 179.00±16.91/orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Ev kazası geçiren çocukların annelerinin ölçekten aldığı toplam puan (172.00); ev kazası geçirmeyen çocukların annelerinin ölçekten aldığı toplam puandan(180.00) düşüktür. Sonuç olarak; kırsal bölgede annelerin ev kazalarına yönelik güvenlik önlemlerini belirlemesinin orta düzeyde olduğu; buna yönelik eğitim ve danışmanlık yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Accidents are a major public health problem in the whole world. It is an important factor of death and hospital admission for individuals of all ages. When children are in the period of being aware of the environment, they are not aware of the risks coming from the environment; and the fact that they do not know the ways to protect themselves make them a more risky group against accidents. In this study, mothers with children aged 0-6 were identified as descriptive in order to determine the security measures for home accidents in rural area. The population of the study is mothers with 0-6 year-old children who applied to the emergency room in Karapınar district of Konya province. The sample size of the research was 246 people. As the data collection tool, a questionnaire was used and ''a scale of diagnosing security measures for mother's home accidents in children aged 0-6 years'' was used. It was found that 56.5% of the mothers participated in the study were between 28-37 years old and 72.0% were housewives. 32.9% of the families live 4 people at home. 22.4% of the mothers who participated in the study had a child with a home accident during the last year. 33.3% percent of the children who had a home accident were 4 years old and 55.6% of them were boys. 42.6% of the Household accidents occurred in the living room and 61.1% of them were between 12: 00-17: 59. It has been found that 53.8% of household accidents occurred were falls. Mothers participated in the research was found ''a scale of diagnosing security measures for mother's home accidents in children aged 0-6 years'' score of as 179.00±16.91/moderate. The total score of the mothers of children with home accidents is (172.00) ; home mothers of children who do not have an accident is lower than the total score (180.00). As a conclusion; the mothers' determination of safety precautions for home accidents is moderate in rural area; training and consultancy are recommended.