Doğal lif katkılı kompozit malzemelerin mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigations of mechanical properties of natural fiber reinforced composite materials
  1. Tez No: 552657
  2. Yazar: ECE ÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal lif, pamuk, jüt, keten, cam elyaf, kompozit malzeme, mekanik özellikler, Natural fiber, cotton, jute, linen, composite material, mechanical properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, cam elyaf takviyeli epoksi matrisli kompozit malzemelere jüt, keten ve pamuk doğal lifleri eklenerek bu kompozit malzemelerde mekanik özelliklerinin değişimini incelemektir. Bu amaçla jüt, keten, pamuk ve cam elyaf kumaşları kullanılarak 9 kat olacak şekilde farklı oranlarda ve sıralamalarda 4 çeşit kompozit plaka üretilmiştir. Ayrıca kat sayıları farklı olacak şekilde sadece cam elyaf kullanılarak 3 çeşit kompozit malzeme üretilmiştir. Bu kompozit plakaların üretimi için vakum infüzyon yöntemi kullanılmıştır. Üretilen kompozit plakaların mekanik özelliklerini belirlemek için numunelere çekme ve darbe testleri yapılmıştır. Çekme testleri sonucunda numunelere ait gerilme - birim uzama grafikleri oluşturulmuş, kopma gerilmesi ve maksimum uzama değerleri ve darbe testleri sonucunda kuvvet - çökme ve enerji - zaman grafikleri elde edilmiştir. Sonuç olarak 9 katlı farklı doğal lifler ve cam elyaf kullanılarak üretilen plakaların 2, 3 ve 4 katlı sadece cam elyaf takviye edilerek üretilen plakalardan daha düşük mukavemetli olduğu görülmüştür. Bu durum doğal liflerin, cam elyafın epoksi reçineye yapışmasını engellediği düşünülmektedir. Diğer bir sonuç ise; yapılan darbe testlerinde enerji seviyelerinin arttığı görülmüştür. Absorbe edilen enerjiler karşılaştırıldığında; 9 katlı farklı doğal lifler ve cam elyaf kullanılarak üretilen plakaların 2, 3 ve 4 katlı sadece cam elyaf takviye edilerek üretilen plakalardan daha fazla enerji absorbe ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; examine mechanical properties of defined mixed composite metarials (with epoxy matrix) supported by wool, linen and cotton fabrics. For this purpose, using jute, linen and cotton fabrics with nine storey, different ratio and sorting, produced four kind of composite plate. Also produced three composite material which are different coefficients with only using glass fiber. For this composite plates production have used infusion supporting vacuum. These composite plates have been tested for pulling and impact tests to determine mechanical properties with prepared samples. Result of pulling tests created graphics -belonging to samples- These are; power-stretching and stresstransfiguration graphics Consequently; using nine storey different natural fabrics and glass fiber, these plates are less stronger than 2,3 and 4 storey produced only using glass fiber plates. This situation shows us natural fabrics, glass fiber blocking glue epoxy resin. Other result, increasing energy level for impact test. Compared absorbed energy, nine storey different natural fabrics and glass fiber plates have much absorbed energy than 2,3 and 4 storey produced using only glass fiber plates.