Yüksek mukavemetli düşük alaşımlı (HSLA) çeliklerin lazerle kesilebilirliğinin araştırılması
Laser cutting of high strength low alloy steel (HSLA) by carbon dioxide lasers
  1. Tez No: 552733
  2. Yazar: KHALED SALEH ALDOUKALI MATOUG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lazer kesim, (HSLA) çelikler, CO2 gaz lazer, Laser cutting, (HSLA) steels, CO2 carbon dioxide gas laser
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Lazer kesim, lazer işleme sürecinin önemli uygulamalarından biridir. Lazer gaz destekli kesme işleminde, yardımcı gaz, proses gerekliliklerine bağlı olarak reaktif veya inert olabilir. Gaz destekli metal kesme işleminde, genel olarak oksijen (reaktif gaz) kullanılırken, argon veya helyum (inert gazlar) ahşap ve plastik kesim için kullanılmaktadır. Oksijen kullanımı kesme işinde mevcut olan enerjiyi artıran ekzotermik reaksiyon sağlar.Diğer taraftan, argon veya helyum, yüksek sıcaklıklı ekzotermik reaksiyonları önler ve yan yanıklardan ve kesme çentiklerinden aşırı kütle kopmasını önler.Kalın levhaları kesmek için farklı plazma teknolojileri, oksijenli lazer kesimi ve su jeti kesimi kullanılır.Bu çalışmada, (HSLA) çeliğinde çok etkili olduğu ve CNC yöntemiyle kesim yapmaya uygun olduğu için CO2 gazı lazeri kullanılmıştır.CO2 lazerle Sac-metal kesimi iyi kalite, verimlilik, doğruluk, işlenmiş yüzeylerin kalitesinde artış ve malzeme ve enerji tüketimini azalttığı gözlenmiştir.Lazer kesim, yüksek kalite ve daha düzgün kesim yüzeyi nedeniyle bilinen diğer termal işlemlere göre avantajlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Laser cutting is one of the important applications of laser machining process. In laser gas assisted cutting operation, assisting gas can be reactive or inert depending on the process requirements. In metal gas assisting cutting process, in general, oxygen (reactive gas) is used while argon or helium (inert gasses) is used for wood and plastic cutting. Use of oxygen provides exothermic reaction in the cutting section enhancing the energy available for the cutting process. On the other hand, argon or helium prevents high temperature exothermic reactions and avoids the sideways burning sand excessive mass removal from the cutting kerfs. Different technologies of plasma, oxygen cutting laser and water jet cutting used for cutting thicker sheets. In this study we used CO2 gas laser because is very effective in (HSLA) steel and is suitable for cutting with CNC method. We found that cutting Sheet-metal by CO2 laser provide good quality, increased productivity, accuracy, quality of machined surfaces, and reducing the consumption of materials and energy. Laser cutting has good advantages over other known thermal processes due to the high quality and smoother cut surface.