Spiral kaynaklı mikroalaşımlı petrol ve doğal gaz boru hatlarının üretim prosesinin, malzeme özelliklerinin ve kaynak parametrelerinin incelenmesi
Investigating production processes, material properties and welding parameters of spirally welded, microalloyed oil and gas pipelines
  1. Tez No: 168522
  2. Yazar: EMRE ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADEM BAKKALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: mikroalaşımlama, spiral kaynaklı boru, tozaltı spiral kaynağı, X-65, boruhatları, düşük alaşımlı yüksek dayanımlı, kaynak parametreleri, API 5L. vi, microalloying, spirally welded pipes, submerged arc welding, X-65, pipelines, high stregth low alloy steels, weld parameters, API 5L vu
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Gelişen dünyada enerji ihtiyaca hızla artmaktadır. Bu neden ile bir taraftan mevcut enerji kaynaklarının işletilmesi ve üretimlerin ileriki yıllar için planlanması için çalışmalar yapılır iken diğer taraftan ihtiyaç duyulan enerjinin mevcut kaynaklardan taşınması için verimli sevkiyat alternatiflerinin gelişimi devam etmektedir. Soğuk bölgeler, çöller ve deniz diplerinde kullanım için dizayn edilebilen boru hatları en sık rastlanan örneklerdir. Bu gelişmeler ile birlikte petrol ve doğalgaz kaynaklarının gelişmiş ülkelere ulaştırılmasında boru hatları artan miktarda kullanılmaya başlanmıştır. Daha hızlı ve verimli bir sevkiyat sürdürebilmek için boru hattı malzemeleri, kaynak özellikleri tüm doğal koşullara göre adapte edilerek sürekli bir gelişim içerisinde bulunmaya başlamıştır. Bu gelişmelerin başında düşük alaşımlı yüksek dayanımlı (HSLA) çeliklerin kullanılması gelmektedir. Bu mikro alaşımlı çeliklerin (ör. X-42, X-52, X-65-X70-X90) gelişmesi ile birlikte yüksek dayanımlı çeliklerin kullanım miktarları büyük derecede artış göstermiştir. Hammaddelerin dayanım ve tokluk özelliklerinin iyileştirilmesi mikroalaşımlama ve kontrollü haddeleme ile sağlanmıştır. Bu prosesler ile kaynak edilmeye uygun karbonlu ve yüksek dayanımlı çelikler üretilmiştir. Bu duruma paralel olarak tozaltı spiral kaynak için de parametre iyileştirmeleri beraber gelişmiştir. Nihai olarak ince et kalınlıkları kullanılarak (yüksek mukavemetli çeliklere doğru geçiş) daha yüksek basınçlar (yüksek transport hızlarına) sağlanmıştır. 1965'lerde ortalama 66 bar olan işletme basınçları artan çap ve çelik dayanımların artışı ile birlikte günümüzde 1400- 1600 mm'lik çaplara ve 150 bar'lık işletme basınçlara ulaşılmıştır. Bu çalışmada Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattının Türkiye'de NOKSEL - BORUSAN MANNESMANN - ÜMRAN konsorsiyum ile üretimi yapılan 1067 x 15.88 mm'lik boruların kimyasal, mekanik, hammadde mikro ve makro yapı özellikleri ve kaynak parametreleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the developing world the consumption of energy is increasing rapidly. Because of that, while running current energy sources and making plans for coming years, the innovation of efficient transportation alternatives for the transport of the required energy is continuing. The pipelines those could be designed for cold regions, desert and the conditions under seaground are the most common examples of these. Together with these improvements the pipelines are started to be used to transport oil and gas to developed countries. In order to sustain a rapid and efficient transportation, the pipeline materials and welding properties are being in a continous improvement in order to adapt to the natural conditions. The first of these improvements are the developments in high strength low alloy (HSLA) steels. With advances in microalloyed steel production (X-42, X-52, X-65-X70-X90) the usage of the high strength low alloyed steels has increased rapidly. The improvement of strength and toughness have been obtained by microalloying and controlled rolling. With those processes high strength steels with good weldability (low carbon) were produced. In line to these, parameter improvements have developed for submerged arc welding process as well. Finally, by using thin wall thicknesses, higher pressures have been achieved. In 1965's the working pressures were about 66 bar, however today the increasing in diameters and steel strengths caused the pressure to reach to 1 50 bar and the diameter to 1600 mm. In this essay chemical, mechanical, the macro/micro structure properties and the welding parameters of the size 1067 x 15,88 mm which has been produced by NOKSEL-BORUSAN MANNESMANN-UMRAN consurcium has been studied.