Cerrahi ağrı deneyimi olmayan hastaların ameliyat sonrası ağrı inançları
Postoperative pain belief of patients WHO do not have surgical pain experience
  1. Tez No: 552732
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERCİYAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA KOÇAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı inançları, ağrı şiddeti, farmakolojik olmayan yöntemler, hemşire, Pain belief, pain severity, non-pharmalogical methods, nurse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Cerrahi Ağrı Deneyimi Olmayan Hastaların Ameliyat Sonrası Ağrı İnançları Bu çalışma farklı cerrahi kliniklerde ameliyat amacı ile yatışı yapılan hastaların, ameliyat öncesi ve sonrası ağrı inançlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın verileri, 11 Şubat- 31 Mart 2019 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi'nin, Genel Cerrahi, Kalp Damar Cerrahisi, Ortopedi ve Travmatoloji ve Üroloji Kliniklerinde 377 hastadan toplanmıştır. Verilerin toplanmasında, Veri Toplama Formu, Vizüel Analog Skalası, Ağrı İnançları Ölçeği ve Mcgill Ağrı Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS (IBM SPSS Statistics 24) paket programı kullanılmıştır. Çalışmaya katılan hastaların ameliyat sonrası organik inançlar alt boyut puanları, ameliyat öncesi puanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır (Z=-5.877; p=0.000). Hastaların ameliyattan önce, ağrının fizyolojik, fizyopatolojik ve psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı düşüncelerinin, ameliyattan sonra da değişmediği ve bu düşüncenin güçlendiği tespit edilmiştir. Hastaların ameliyat sonrası Visüel Analog Skala puanı (5,63±2,96) ameliyat öncesi Visüel Analog Skala puanına (4,52±3,13) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p=0,000) yüksek olduğu görülmüştür. Ortopedi kliniğinde yatan hastaların ameliyat öncesi ve sonrası Visüel Analog Skala puanları, diğer kliniklerde yatan hastalara göre yüksek olduğu saptanmıştır. McGill Ağrı Ölçeği Kısa Formuna göre hastaların %48.8'inin şiddetli ağrısı olduğu ve bu ağrının da çoğunlukla (%28.3) zonklama tipinde olduğu belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda yaşamlarında cerrahi işlem deneyimi yaşamamış bireylerin, ağrı inançlarında oluşan farklılıkların, hemşirelik bakım uygulamalarına entegre edilmesi, tüm cerrahi klinikleri kapsayan çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Postoperative Pain Belief of Patients Who Do Not Have Surgical Pain Experience This study is a descriptive and cross-sectional study with the aim of specifying the preoperative and postoperative pain belief of patients who were hospitalized in surgery clinics for various operations. The data of the study were collected from 377 patients in General Surgery, Cardiovascular Surgery, Orthopedia and Traumatology, Urology Clinics of Ankara City Hospital between February and March 2019. Data Collection Form, Visual Analog Scale, Pain Belief Scale and Mcgill Pain Scale were used for collection of the data. SPSS (IBM SPSS Statistics 24) were used for analysis of the data. Of the patients, 53.1% were male, 81.2% married with a mean age of 50.90±17.13 (years). The postoperative organic blief base dimension scores of the patients were significantly higher than preoperative scores (Z=-5.877; p=0.000). The patients' preoperative thoughts of that the pain occurs due to physiological, physio-pathological and psychological reasons did not change and did become stronger after the operations. The preoperative VAS scores (5,63±2,96) were significantly higher than preoperative VAS scores (4,52±3,13) (p=0,000). Vas scores of orthopedia clinic patients were higher than other clinics patients. According to MAÖ-KF, 48.8% of patients had severe pain and this pain was throbbing in general (28.3%). In conclusion, the pain belief differences of patients who did not experience surgical procedure before should be integrated to nursing care applications and new studies should be carried out including all surgical clinics.