Klinik hemşirelerinin hemşirelik süreci kullanımı ile ilgili sorunların belirlenmesi
Determining the problems of clinical nurses about the use of nursing process
  1. Tez No: 552746
  2. Yazar: SEMA ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLÇİN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, hemşirelik süreci, hemşirelik tanısı, Diagnosis of nursing, nurse, nursing process
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Klinik Hemşirelerinin Hemşirelik Süreci Kullanımı İle İlgili Sorunların Belirlenmesi Amaç: Bu çalışma hemşirelerin hemşirelik süreci uygulamasında yaşadıkları sorunları belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırmanın verileri Aralık 2017 – Nisan 2018 tarihleri arasında bir ilin eğitim ve araştırma hastanesi ile o ile bağlı ilçelerdeki devlet hastanesinde görev alan hemşirelerden elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini sözü edilen hastanelerde çalışan 261 klinik hemşiresi, örneklemini ise çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve araştırmanın yapıldığı tarihlerde raporlu yada izinli olmayan 191 klinik hemşiresi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafında literatür taranarak oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”ve“Hemşirelik Süreci Kullanımı İle İlgili Sorunları Belirleme Formu”kullanılarak, yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik testler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %30.4'ünün 36-40 yaş arasında olduğu, %30.4'ünün 1-5 yıl arasında çalıştığı, çoğunlukla (%60.2) lisans mezunu oldukları, bir vardiyadaki hemşire sayısının çoğunlukla (%72.8) 1-5 olduğu, görev yaptıkları servislerdeki yatak sayısının (%63.9) 11-20 olduğu ve hemşirelerin çoğunlukla (%79.1) hemşirelik süreci ile ilgili hizmet içi eğitim aldıkları belirlendi. Hemşirelerin en çok hemşirelik sürecinin veri toplama aşamasında (%26.2) en az ise planlama aşamasında (%5.8) sorun yaşadıkları bulundu. Hemşirelik sürecinin aşamalarında yaşanan sorunların en fazla iletişim problemleri, zaman ve personel yetersizliği gibi nedenlerle yaşandığı saptandı. Hemşirelerin tanılama aşamasında en fazla enfeksiyon riski (%38.8), ağrı (%25.2) ve hemşirelik tanıları dışında tanılar (%36.0) koydukları belirlendi. Ayrıca hemşirelerin tamamına yakınının (%91.6) hemşirelik sürecini bilgisayara kayıt ettikleri saptandı. Sonuç: Hemşirelerin, hemşirelik sürecinin veri toplama aşaması başta olmak üzere sürecin tüm aşamalarında sorun yaşadıkları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Determining the Problems of Clinical Nurses About the Use of Nursing Process Aim: This descriptive study was conducted to determine the problems experienced by nurses during the nursing process practice. Material and Method: The data of this descriptive study were collected from the nurses who were working in a training and research hospital in a province and the state hospitals located in its districts between December 2017 and April 2018. While the population of the study consisted of 261 nurses working at the two aforementioned hospitals, the sample of the study was comprised of 191 nurses who were voluntary to participate in the study and were not on sick leave or on leave between the study dates. The data of the study were collected via face-to-face interview method using“Personal Information Form”and“Form for Determining the Problems Regarding the Use of Nursing Process”. Percentage tests were used to assess the data. Results: It was determined that 30.4% of the nurses participating in the study were aged between 36-40 years, 30.4% were working for 1-5 years, majority of them (60.2%) had a bachelor's degree, number of nurses in a shift was mostly 1-5 (72.8%), number of beds in the services where they were working was 11-20 (63.9%) and most (79.1%) of the nurses received the in-service training related to nursing process. The nurses experienced problems mostly in data collection stage of nursing process (26.2%) and least in planning stage (5.8%). The most common problems experienced in stages of nursing process were communication problems, lack of time, and insufficient number of staff members. It was determined that the nurses established mostly the diagnosis of infection risk (38.8%) and pain (25.2%), as well as diagnosis other than NANDA (36.0%). Almost all of the nurses (91.6%) recorded the nursing process in the computer, as well. Conclusion: It was determined that the nurses faced problems in all stages of the process, particularly data collection stage of the nursing process.