Investigation of parameters that effect characteristics of flaws in ultrasonic immersion
Su altı ultrasonik muayenede hata karakteristiklerini etkileyen parametrelerin incelenmesi
  1. Tez No: 55276
  2. Yazar: ÖMER FARUK ERKENDİRCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tahribatsız Malzeme Muayenesi, Ultrasonik Muayene, Ultrasonik Su Altı Malzeme Muayenesi. IV, Non-destructive Testing of Materials, Ultrasonic Test, Ultrasonic Immersion Test. Ill
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET SU ALTİ ULTRASONİK MUAYENEDE HATA KARAKTERİSTİKLERİNİ ETKİLEYEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ ERKENDİRCİ, Ömer Faruk Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd.Doç. Dr. Cengiz DO?AN Haziran 1996, 71 Sayfa Bu çalışmada su altı ultrasonik muayenede ki hatanın bulunmasına etki eden parametrelerden; prob (başlık) ile malzeme yüzeyi arasındaki su yüksekliği, yüzey pürüzlülüğü, hatanın büyüklüğü, hatanın malzeme yüzeyinden uzaklığı, gain (kazanç) faktörü, malzemenin cinsi ve tane büyüklüğünün etkileri incelendi. Ayrıca çeşitli ebat ve şekillerde numuneler hazırlanarak bu parametrelerin değişiminin su altı ultrasonik malzeme muayenesine olan etkileri de incelendi. Düz ve silindirik parçaları test edecek olan bir deney düzeneği tasarlanarak imal edildi. Deney düzeneğinde prob yarı otomatik olarak, su tankına bırakılan malzemenin üzerinde gezmektedir. Ultrasonik test cihazı, prob malzeme hatasına rastladığında ses ile ikaz etmektedir. Bu sayede operatör faktörü en aza indirgenerek daha hassas bir malzeme muayenesi yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF PARAMETERS THAT EFFECT CHARACTERISTICS OF FLAWS IN ULTRASONIC IMMERSION TEST ERKENDİRCİ, Ömer Faruk Supervisor : Assist. Prof. Dr. Cengiz DO?AN M.S. in Mechanical Engineering June 1996, 71 pages In this thesis, parameters that effect characteristics of flaws in ultrasonic immersion test as water layer thickness between probe and material surface, surface roughness, size and depth of the flaw, gain factor, material structure, incident angle of the sound wave and grain size of material are investigated. Besides, effects of the changing of these parameters on specimens that were produced various types and different sizes are investigated in ultrasonic immersion test. An experimental set-up was designed and constructed for investigation of flat and cylindrical parts in ultrasonic immersion test. In experimental set-up, probe is moved semi-automatically over the material surface that is in immersion tank by scanner. Ultrasonic flaw detector send sound signal when any flaw can be found in part. By this, testing of materials can be more accurately and operator factor is reduced to minimum level.