Çağdaş Türk resminde Milli Mücadele temalı resimler
National Struggle themed pictures in contemporary Turkish painting
  1. Tez No: 552764
  2. Yazar: ÇAĞATAY ATLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAŞBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Türk Resim Sanatı, 1914 kuşağı, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, Çağdaş Türk Resmi, National Struggle, Turkish Art of Painting, 1914 Generation, The Society of the Ottoman Paes, Contemporary Turkish painting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Osmanlı Devleti'nin Batılaşma sürecinde önemli reform hareketlerinden biri de sanat alanında olmuştur. Eğitim amaçlı yurt dışına giden asker ressamlar ve bu yolu takip eden genç ressamların Birinci Dünya Savaşı sebebi ile eğitimlerini yarıda bırakarak yurtlarına dönmesiyle bu süreç başlamıştır. 1914'de Şişli Atölyesi'nin kurulma amacı çoğunluğu milli mücadele temalı resimlerin üretilmesidir. 1914 Kuşağı ressamları vatan sevgisiyle, milli mücadele ruhuyla yaptıkları resimler, dönemini belgeler nitelikte olmuştur. Türk resminin gelişimi için çaba göstermiş olan ressamlar yurtdışında edindikleri birikimlerle, Türk resim sanatının gelişimine olumlu katkı yapmışlardır. Bu genç ressamlar, Cumhuriyet'in ilk kuşak sanatçıları arasındadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important reform movements in the Ottoman westernisation period is in the field of art. This process began with the return of the soldier painters and the young painters who give up their education owing to the WWI. The aim of the establishment of Şişli Atelier was the production of paintings whose theme were national struggle. The paintings that the painters of 1914 Generation created with the love of homeland and with the spirit of national struggle became documents of the period. The painters who have made efforts for the development of Turkish painting have made a positive contribution to the development of Turkish painting with their experience they obtained in abroad. These young painters are among the first generation artists of the Republic. In this study, the paintings with the theme of national struggle in the history of contemporary Turkish painting have been researched and the painters' lives and their pioneering artistic style have been scrutinized.