1923-1950 yılları arası Türkiye'de batılılaşma (modernleşme) süreci ve Türk resim sanatına etkisi
Modernization period of Turkish painting between 1923-1950 and its impacts on painting
  1. Tez No: 264329
  2. Yazar: MELİHA ELGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAYBEY KAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Modern Türk Resmi, Türk Resminde Modernleşme, Türk Resim Sanatı, Milli Kültür, Türk Resminde Yerellik, Resimde Yöresellik, Resimde Ulusallık, Türk Resminde Ulusallık, Modernization, Modern Turkish Painting, Modernization in Turkish Painting, Turkish Painting Art, National Culture, Localization in National Painting, Topicality in Painting, Nationalization in Painting, Nationalization in Turkish Painting
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kültürel, toplumsal, siyasal olaylar, inkılâpların uygulanması, toplumun çağdaşlaşma anlamında yön değiştirmesi her zaman sanatı da etkilediği için sanata konu olmuştur. Sanatçı doğup büyüdüğü toprağın, yetiştiği ve benliğini bulduğu toplumun bir aynası konumundadır. Bu aşamada Türk toplumunun Cumhuriyet'in ilanı ile bağımsız bir Türk Devleti, çağdaş bir uygarlık olma yolunda katettiği aşamalar, yaşadığı kültürel değişim, toplumun her alanına olduğu gibi Türk resim sanatına da yansımıştır.Global düzene uyum gereği sürekli bir değişim içinde bulunan toplumların buna paralel olarak yaşam koşullarında da bir değişim gerçekleşecektir. İşte bu noktada Türk toplumu Cumhuriyet rejimi ile bağımsızlığını kazanarak ulus-devleti olma yolunda birçok alanda değişim yaşamış, çağdaş uygarlık düzeyine erişmede Batı'ya ait bir takım değerleri kendi kültürüne uygulamak suretiyle hayatın bir çok alanında ve yaşam koşullarında ?Batılılaşma? sürecini yaşamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, ?milli kültür? politikasını oluştururken, ?Batılılaşma? politikasını da Türk toplumunu çağdaş devletler düzeyine eriştirmek amaçlı olarak uygulamıştır. Batı'nın kültürel ve sanatsal değerlerinin kendi kültürümüze uygulanması hususunda, Türk resminde Cumhuriyet döneminin ilk on yılında tam anlamıyla bir istikrar sağlanamamıştır. Özellikle, Türk resim sanatımızda Batı'ya ait sanatsal akımlar bir süreç olarak denendikten sonra, geleneklerimize dayalı bir ?milli kültür?e, ?milli sanat?a dönüş ancak, Batı'nın taklitçiliğinden kurtularak 1940'lı yıllarda sağlanabilmiştir. Yerel değerlerimizin resim sanatında uygulanmasıyla Türk resmi bu geçiş sürecini tamamlamış ve ulusal kimliğini kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural, social, and political phenomenon along with the demolition effects of wars, execution of reforms and direction changes of societies have always effected the art and thus they have always been subjects of art. An artist is the mirror of the society he was born into, the soil he was grown up and the society that gave him his sense of self. At this phase, the independent Turkish Republic founded after the proclamation of the republic, steps taken in the civilization progress, cultural alterations have been reflected in the Turkish Painting Art as well.In order to harmonize with the global structure, societies that are in motion shall also have motion in their way of living. At this point, Turkish society has earned its independency through the Republic regime and have experienced many changes in many fields in the progress of being a nation ? state and thus taken its part in ?westernization ? by adapting western values into its vision. While forming its ?national culture? policy, Turkish Republic has executed ?westernization? policy in order to carry the Turkish society to modern society level. There has not been any stability in the painting art of Turkish Republic in the first 10 years of the republican period in regards of adapting the cultural and artistic values of the west into our culture. Art movements of western countries have been tried for a period of time, and ?a return to the national art? and ?a return to the national culture? have not been reached at until the 40?s. By applying our local values in our paintings, Turkish painting has completed its transition period and has earned a national identity.