Celil Memmedguluzade ve hikâyeleri üzerine bir inceleme
A study on Celil Memmedguluzade and his stories
  1. Tez No: 552775
  2. Yazar: SÜMEYYE BETÜL AKBULUT TAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Celil Memmedguluzade, Azerbaycan edebiyatı, mizah, eleştirel realizm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Mirza Celil Memmedguluzade, Azerbaycan mizah edebiyatı ve eleştirel realizminin en önemli temsilcisidir. Hayatı boyunca çocukların eğitimi ve kadınların sosyal hayatta aktif rol oynaması hususunda büyük bir çaba gösteren yazar, eğitim-öğretim hakkındaki fikirleriyle Azerbaycan maarifçiliğinin önde gelen aydınları arasında yer almıştır. Kurucusu olduğu Molla Nasreddin dergisinin yazar kadrosu arasında yer almış ve yirmi beş yıl boyunca yayımlanan bu dergide savunduğu fikirlerine sadık kalmıştır. Yazarın dergide neşredilen yazılarında ve hikâyelerindeki amacı, halkın yaşadığı sosyal siyasi problemlere çözüm üretmek ve onları iyiye ve doğruya yöneltmektir.
Özet (Çeviri)
Mirza Celil Memmedguluzade is the most important representative of Azerbaijan humour literature and critical realism. The author, who has made a great effort to educate children and play an active role in social life, has been one of the leading intellectuals of Azerbaijani Enlightenment with his ideas about education. He was one of the writers of the magazine Molla Nasreddin, of which he was the founder, and he remained true to his ideas defended in this magazine which was published for twenty-five years. The aim of the author in his articles and stories published in the journal is to find solutions to the social political problems of the people and to direct them to the good and the right. KEY WORDS: Celil Memmedguluzade, Azerbaijani literature, humor, critical realism.