Kamu borç yönetiminde etkinliğin OECD ülkelerinin makroekonomik performansına etkisi
The impact of efficiency in public dept management on macroeconomic performance of OECD countries
- Tez No: 552774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZLI YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Borç Yönetimi, Borç Yönetiminde Etkinlik, Panel Veri Analizi, Makroekonomik Performans Göstergeleri, Public Debt Management, Efficiency in Debt Management, Panel Data Analysis, Macroeconomic Performance Indicators
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 334
Özet
Küreselleşme sonrası sermaye hareketlerinin serbestleşmesi, kamu borç portföyünün risklere karşı duyarlılığını arttırarak makroekonomik denge üzerinde bir risk oluşturmuştur. Ekonomik ve finansal istikrarsızlıkları tetikleyen böylesi bir yapı, kamu borç yönetiminde daha profesyonel ve etkin bir yaklaşım sergileme çabalarını teşvik etmiştir. Kamu borç yönetiminde etkinlik, kamunun finansman ihtiyacını düşük maliyet ve kontrol edilebilir risk düzeyinde karşılamak amacıyla oluşturulan strateji geliştirme ve yürütme sürecidir. Etkinlikten uzak ve yasal bir çerçeveye oturtulmayan borç yönetimi politikalarının varlığı kamu maliyesi üzerinde baskı yaratırken, artan borçlanma eğilimi ise makroekonomik dengede bozulmalara yol açmaktadır. Bu çalışmada, 35 OECD ülkesi için 1995-2017 ve 26 OECD ülkesi için 2004-2017 dönemleri baz alınarak kamu borç yönetiminde etkinlik kriterlerinin makroekonomik performans üzerindeki etkisi panel veri analizi ile incelenmiştir. Ekonometrik analiz sonuçlarına göre, kamu borç yükündeki artışın ekonomik büyümeyi negatif etkilediği, işsizlik, enflasyon ve bütçe açığını ise arttırdığı tespit edilmiştir. Ekonomik büyüme üzerinde pozitif bir etki yaratan faiz yükündeki artış, enflasyonu düşürücü yönde bir baskı yaratırken işsizlik oranı ve bütçe açığını arttırmıştır. İşsizlik hariç diğer tüm makroekonomik göstergeler ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahip olmayan kamu borçlanmasında uzun vadeli faiz oranları ve işsizlik ilişkisine bakıldığında, uzun vadeli faiz oranlarındaki artışın işsizlik üzerinde azaltıcı etkisi tespit edilmiştir. Borçlanmada kısa vadeli faiz oranları ile makroekonomik göstergeler arasındaki ilişkiye bakıldığında kısa vadeli faiz oranlarındaki artışın enflasyon ile bütçe açığını arttırdığı, ekonomik büyümeyi negatif etkilediği ve işsizliği düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır. Kamu dış borç yükü ile makroekonomik göstergeler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamış ve bütçe dengesindeki iyileşmenin büyüme ve istihdamı pozitif etkilediği görülmüştür. Ayrıca, Dumitrescu ve Hurlin (2012) panel Granger nedensellik testinden elde edilen bulgular, değişkenler arasında tek ve çift yönlü nedensellik ilişkisinin varlığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Deregulation of capital flows following globalization has increased the risk exposure of public debt portfolio, and posed a risk on macroeconomic balance. Such a structure triggering economic and financial instability has encouraged efforts to take a more professional and effective approach in public debt management. The efficiency in public debt management is a process of strategy development and executive to meet public sector financial needs at low cost and controllable risk level. While the existence of debt management policies which are inefficient and non-legal within framework creating pressure on public finance, the growing borrowing trend leads to disruption in macroeconomic balance. The study examined the impact of efficiency in public debt management on macroeconomic performance based on the periods 1995-2017 for 35 OECD countries and 2004-2017 for 26 OECD countries by using panel data analysis. As result of econometric analysis, the study found that increase in public debt burden affected growth in a negative way, and increased unemployment, inflation and budget deficit. On the other hand, increase in interest burden that has a positive impact on growth created a pressure to reduce inflation while increasing unemployment rate and budget deficit. When the study analyzed the relationship between unemployment and long term interest rates in public borrowing which had no statistically significant relationship with all macroeconomic indicators except unemployment, it found that increase in long term interest rates reduced unemployment. As for the relationship between macroeconomic indicators and short term interest rates in borrowing, the study came to the conclusion that an increase in short term interest rates pushed up inflation and budget deficit, had a negative effect on economic growth, and decreased unemployment. There was no significant relationship between public external debt burden and macroeconomic indicators, and improvement in budget balance had a positive impact on growth and employment. Also, findings obtained from the panel Granger causality test of Dumitrescu and Hurlin (2012) demonstrated the existence of unilateral and bilateral causality relationship between the variables.