Mirza Celil Memmedkuluzâde'nin hikâyeleri- dil ve üslûp incelemesi
Stories of Mirza Celil Memmedkuluzâde, translated, language and style review
- Tez No: 279467
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Celil Mehmetkuluzâde, Azerbaycan Türkçesi, Dil ve Üslûp, Türkiye Türkçesi, Celil Mehmetkuluzâde, Azerbaijan Turkish, Language and Style, Turkish Language
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu tez çalışmasında Azerbaycan edebiyatının önemli isimlerinden olan Celil Mehmetkuluzâde'nin kaleme aldığı hikâyeleri dil ve üslûp açısından incelenmiştir.Çalışma beş bölümden oluşur. Birinci bölüde yazarın hayatı ve sanat anlayışı hakkında bilgiye yer verilmiştir.İkinci bölümde yazarın hikâyeleri Türkiye Türkçesine aktarılmıştır.Üçüncü bölümde Azerbaycan Türkçesinin ses ve şekil özellikleri verilmiştir.Dördüncü bölümde hikâyelerin tanıtımı ve temalar verilmiştir.Beşinci bölüm, hikâyelerin biçimsel özelliğini teşkil eder. Bu bölümde olay örgüsü, kişiler, zaman ve mekân, hikâyelerin dili ve kelime dünyası, anlatım teknikleri verilmiştir.Sonuç kısmında çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılır.
Özet (Çeviri)
This thesis is examined in terms of language and style the stories of Celil Mehmetkuluzâde, one of the most denomination of the Azerbaycan literature.The study consist of five parts. İn the first part is on the life and are given information about art of author.İn the second parts the stories of author has been transferred to Turkish turkey.İn the third part sound and shape features of Azerbaijan literature were provided.Forth part theme of stories and presentation of stories were given.Chapter Five, the formal characteristics of stories is formierened. In this section plot, people, time and space, the world of stories and words of language, narrative techniques, are given.A general assessment of the results of the study is done.