Demokrat Parti Erzurum milletvekilleri ve meclis çalışmaları(1950-1960)
Democratic Party Erzurum deputies and parliamentary studies(1950-1960)
  1. Tez No: 552789
  2. Yazar: GÖKHAN DURAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVLÜT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: CHP, Erzurum Milletvekilleri, 27 Mayıs 1960 Darbesi, CHP, Erzurum Deputies, 27 May 1960 coup
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Demokrat Parti Erzurum Milletvekilleri ve Meclis Çalışmaları adlı bu çalışma özellikle DP'nin siyaset arenasına çıkışı ve ülkenin özlemini çektiği çok partili hayatı Erzurum vilayeti bazında inceleyen bir çalışmadır. Kadim bir tarihe sahip olan ve Cumhuriyetin kuruluşunda da önemli ve hayati bir rol oynayan Erzurum, geçmişinden aldığı tecrübenin de etkisiyle birlikte kısa zamanda çok partili hayata ve onun gereklerine adapte olmuştur. Dönem itibarı ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'ne karşı ülke çapında oluşan muhalif düşünce ve bu bağlamdaki siyasi hareketlilik Erzurum'da da kendini göstermiş, daha çok muhafazakâr söylemlerle ortaya çıkan Demokrat Parti (DP)'ye en büyük desteği sağlayan yerlerden birisi olmuştur. Erzurum vilayeti, bu desteğini sırası ile 1950, 1954 ve 1957 Genel Seçimlerinde sandıkta da göstermiş, bu müthiş desteği ile DP'nin doğudaki kalesi olma özelliğini kazanmıştır. Bu çalışmada 10 yıllık süreçte Demokrat Parti'nin Erzurum Milletvekilleri ve Meclis Çalışmaları dönemlere ayrılarak incelenmiş, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi ile sona eren bu dönemin bilinmeyenleri hakkında öz bilgiler sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, Which is called as Democratic Party MPs and Assembly Studies, is a study Which examines the multi-party life that DP sought to the political arena and the country's longing for Erzurum Province. Erzurum has an ancient history and plays an important and vital role in the foundation of the Republic. With the influence of his past experience, he adapted to multi- party life and his reguirements in a short time. The opposition of the republican People's party(CHP) against the nation and the political movementin this context has emerged in Erzurum, more Conservative discourse emerged with the Democratic Party (DP) has been one of the places that provide the greatest support. Erzurum province, this support, respectively, 1950, 1954 and 1957 General Elections also showed in the ballot box, with this great support of the DP has gained the distinction of being the castle of the east. In this study, the deputies of the Democratic Party of Erzurum ve the Assembly studyes were divided into periods in 10 years.The aim of this period, Which ended with the military coup on May 27, 1960, was to provide the self knowledge of the unknowns.