Evlilik beklentisinin ve evlenme türlerinin evlilik hoşnutsuzluğuna etkisi Konya örneği
The expectation of marriage and the effect of marriage types on matrimony dissatisfaction, Konya sample
- Tez No: 552821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Psychology, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, evlilik, evlilik türleri, evlilik beklentisi, evlilik hoşnutsuzluğu, evlilik doyumu, Family, marriage, types of marriage, expectation of marriage, marriage dissatisfaction, marriage satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Evlilik çeşitli nedenlerle bir araya gelerek aynı çatı altında yaşamayı içermektedir. Evliliğin sınırlarının ülkemizde çıkarılan kanunlarla da çizildiği görülmektedir. Evlilik şekilleri ise kişilerin seçimine bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Türkiye'de araştırmalar sonucunda çeşitli evlilik biçimlerinin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu evlilik şekillerinin çiftlerin evliliğindeki hoşnutsuzluğa etkisinin olup olmadığı ise tartışma konusudur. Bu çalışmada ülkemizdeki evli kadınların evlilik beklentilerinin ve evlilik şekillerinin, evliliklerinden hoşnutluk seviyelerine etkisinin bulunup bulunmadığının araştırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada evli kadınların yaşı, eğitim düzeyi, gelir durumu, evlilik şekilleri, sahip olunan çocuk sayısı, evlilik yaşı evlilik beklentisi ve evlilik yaşantısı gibi faktörlerle evlilikten sağladıkları doyum arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı hakkında bir sonucuna ulaşılması amaçlanmıştır. Bu araştırma 500 kadın katılımcıyla anket tekniği kullanılarak yürütülmüş elde edilen veriler spss yardımı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgular kısmında evli kadınların evlilik hoşnutsuzluk düzeylerinin evlenme şekillerinden ve beklentilerinin karşılanma durumundan etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sosyo-demografik (yaş, çocuk sayısı, eğitim düzeyi, meslek vb.) ve evliliğe dair(evlilik süresi, evlendiği yaş, tanıma süresi vb.) değişkenlerle de evlilik hoşnutsuzluğu arasında anlamlı ilişki bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Marriage includes living under the same roof by coming together for various reasons. It is also seen that the boundaries in marriage are drawn by the laws introduced in our country. On the other hand the forms of the marriage vary depending on the choice of people. As a result of research it has been concluded that there are various marriage forms in Turkey. Whether or not these forms of marriage have an effect on the couples' dissatisfaction in their marriage is a matter of debate. This study is aimed to reaserch whether the marriage expectations and marriage forms of the married womens in our country have an effect on the levels of the dissatisfaction of their marriage. In this study it is intended to reach a conclusion about whether there is a meaningful relationship between the factors like the age, educational status, income status, marriage forms, numbers of children, marriage age, marriage expectations and marriage life of married women and the satisfaction married women provide from their marriage. This research was carried out with 500 female participants using the technique of survey and the data obtained were analysed with the help of SPSS. In the findings of the research, it was concluded that the marital discontent levels of married women are affected by the way they are married and the fact that their expectations are met. In addition, it was determined that there is a significant relationship between sociodemographic (age, number of children, level of education, occupation etc.) and marriage (period of marriage, age of marriage, period of recognition etc.) variables and marital discontent.