Hz. Muhammed'in ikili ilişkileri
Hz. Muhammad's bilateral relations
  1. Tez No: 552820
  2. Yazar: ENES HAMZA KIRICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, İkili İlişki, İletişim, Karşılıklı, Muhammad, Bilateral Relations, Communication, Mutual
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada Hz. Muhammed'in insanlar ile kurduğu iletişim sonucunda oluştur-duğu, sürdürdüğü ve geliştirdiği ikili ilişkileri incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölü-münde iletişim sürecinin işleyişi, iletişim çeşitleri, iletişimde etkinliği artıran temel ilkeler ve iletişim sürecinin sekteye uğramasına neden olan bazı psikolojik engeller hakkında bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde insanlık tarihinde iz bırakan önemli şahsiyetlerden birisi olan Hz. Muhammed'in ikili ilişkilerine psikolojik perspektiften yaklaşılarak onun, sözlü ve sözsüz iletişimde kullandığı temel iletişim ilkeleri belirlenmeye çalışılmıştır. Hz. Muhammed'in sözlü ve sözsüz iletişiminde kullandığı belirlenen ilkelerin iletişim psikolojisi açısından doğruluk ve uygunluğu araştırılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Hz. Muhammed'in, toplumun farklı kesimleriyle kur-duğu ikili ilişkileri incelenmiştir. Bu bölümde, Hz. Muhammed'in bu toplum kesimleriyle ikili ilişkilerini oluşturma ve sürdürme biçimi analiz edilmiştir. Sonuç olarak Hz. Muhammed'in ikili ilişkilerini oluşturma, sürdürme, geliştirme ve iletişim çatışmalarını çözme konusunda başarılı olduğu tespit edilmiştir. Hz. Mu-hammed'in insanlar ile ikili ilişkiler açısından rol model olarak sunulabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Prophet Muhammad's established, maintained and developed bilate-ral relations with people as a result of communication with people have been studied. In the first chapter of the study, information about the functioning of communication pro-cess, types of communication, basic principles that increase the effectiveness of com-munication and some psychological barriers that cause interruption of communication process are presented. In the second chapter, Prophet Muhammad's, one of the most important figures in the history of humanity, bilateral relations were approached from a psychological pers-pective and basic principles of communication used by him in verbal and nonverbal communication were tried to be defined. The accuracy and convenience of Prophet Mu-hammed's verbal and nonverbal communication principles in terms of psychology of communication have been investigated. In the third and last chapter Prophet Muham-mad's bilateral relations with different segments of society have been examined. In this section, Prophet Muhammad's way of establishing and maintaining bilateral relations with these segments of society has been analyzed. In conclusion, it has been observed that Prophet Muhammed was successful in creating, maintaining, developing and resolving communication conflicts. It has been concluded that Prophed Muhammed can be presented as a role model in terms of bilate-ral relations with people.