Anterior dişlerde görülen periapikal lezyonların teşhisinde ultrasonografinin tanı değeri ve bulguların histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılması
Diagnostic value of ultrasonography in the diagnosis of periapical lesions in anterior teeth and comparison of the findings with histopathological results
- Tez No: 552865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED AKİF SÜMBÜLLÜ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periapikal kist, periapikal granüloma, ultrasonografi, histopatoloji, Periapical cyst, periapical granuloma, ultrasonography, histopathology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmada periapikal kist ve periapikal granülomun ayırıcı tanısında ultrasonografi (USG) ile yapılan gri skala görüntülemenin ve Doppler uygulamalarının etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada maksiller veya mandibular ön bölgede enflamatuar kaynaklı periapikal lezyonu bulunan ve apikal rezeksiyon cerrahisi ile tedavi edilecek olan yirmi sekiz hastanın USG görüntüleri ile histopatolojileri karşılaştırılmıştır. Periapikal lezyonun ayırıcı tanısında USG gri skala görüntüleme ve Power Doppler üzerinde ekojenite, akustik gelişme ve internal vaskülarizasyon incelenmiştir. Apikal cerrahi ile elde edilen örnekler histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20.0.0 ile karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Sonografik bulgular ile histopatolojik bulgular korele olarak değerlendirildiğinde 28 adet periapikal lezyondan, 13 adet periapikal granülom ve 10 adet periapikal kist doğru olarak değerlendirildi. USG'nin periapikal kistlerin değerlendirilmesindeki sensitivite değeri % 71.42, periapikal granülomların sensitivite değeri % 92.86 olarak bulunmuştur. Çalışmamızda USG'nin ayırıcı tanıdaki doğruluğu % 82.14 olarak bulunmuştur. Sonuç: USG gri skala görüntüleme ve Power Doppler periapikal lezyonların ayırıcı tanısı için alternatif bir yöntemdir. Bu çalışmada, periapikal lezyonların tanısında USG'nin doğruluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the efficacy of ultrasonography (USG) grayscale and Power Doppler imaging on differential diagnosis of the periapical cyst and periapical granuloma. Material and method: In this study, USG images and histopathology of twenty-eight patients who had an inflammatory periapical lesion in the maxillary or mandibular anterior region and were treated by apical resection surgery were compared. In the differential diagnosis of periapical lesion, USG gray-scale and Power Doppler imaging echogenicity, acoustic enhancement and internal vascularization were examined. The specimens obtained by apical surgery were evaluated histopathologically. The data were compared with SPSS 20.0.0 and analyzed statistically. Result: The sonographic and histopathological findings were correlated, out of 28 periapical lesions; 13 periapical granulomas and 10 periapical cysts were evaluated correctly. In the evaluation of periapical cysts, the sensitivity of USG was found to be %71.42, while the sensitivity of periapical granulomas was %92.86. In this study, The accuracy of USG in the differential diagnosis was found to be 82.14%. Conclusion: USG grayscale imaging and Power Doppler is an alternative method for differential diagnosis of periapical lesions. In this study, we evaluated the accuracy of USG in the diagnosis of periapical lesions.