Eşdeğerlik ölçeği seçimine göre yoksulluk göstergelerinin analizi: Türkiye uygulaması
Analysis of poverty indicators according to the equivalence scale selection: Turkey implementation
  1. Tez No: 552948
  2. Yazar: FARUK AYKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EGEMEN İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Eşdeğerlik Ölçekleri, Yoksulluk Göstergeleri, Yoksulluk Ölçümü, Türkiye'de Yoksulluk, Poverty, Equivalence Scales, Poverty Indicators, Poverty Measurement, Poverty in Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Gelir eşitsizliği ve yoksulluk tahminlerinde eşdeğerlik ölçeği seçimine olan duyarlılığın test edilmesinin önemi, ekonomi biliminin uzun zamandır tartışılan konuları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, yoksulluğun geleneksel yaklaşımı oluşturan parasal yaklaşım çerçevesinde ölçümü için kullanılan eşdeğerlik ölçeklerinin, gelir ve yoksulluk değerlerine etkileri incelenmiş ve eşdeğerlik ölçeği seçimine olan duyarlılık, kitlesel (Türkiye) ve bölgesel bir perspektifte keşfedilmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında yer alan eşdeğerlik ölçekleri ve yoksulluk ölçüm yöntemlerinin belirlenmesinde uluslararası kuruluşların yöntemleri ve uluslararası literatür dikkate alınmış ve belirlenen yoksulluk göstergeleri her bir eşdeğerlik ölçeğine göre, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (GYKA) 2017 Mikro Veri Seti (Kesit) CD'sinden temin edilen veriler temel alınarak hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalar ile birlikte, yoksulluk değerlerinin eşdeğerlik ölçeği seçimine göre değişkenlik gösterdiği tespit edilmiş ve eşdeğerlik bazında yoksulluk hesaplamaları için Oxford eşdeğerlik ölçeklerinin yüksek değerler çıkardığı, başta Fuchs eşdeğerlik ölçeği olmak üzere diğer eşdeğerlik ölçeklerinin ise düşük değerler ürettiği ve bahsi geçen bu durumun, kitlesel (Türkiye) ve bölgesel çıkarımda genel formu oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The issue of the testing the sensitivity to the choice of equivalence scale on income inequality and poverty estimates has been a long-debated topic in economic researches. In this study, the effect of the equivalence scales used for the measurement of poverty within the framework of the monetary approach constituting the traditional approach, on income and poverty rates is analyzed. In addition, sensitivity to the choice of equivalence scale is investigated with both general and a regional perspective. In determining the equivalence scales and poverty measurement methods within the scope of the study methods of international organizations and international literature are taken into consideration. In this context, the poverty indicators according to each equivalence scale are calculated based on the cross-country data of Income and Living Conditions Survey 2017. As a result of the calculations, it is found that poverty values vary according to the equivalence scale selection. Moreover, in the equivalence-based poverty calculations, it is observed that the Oxford equivalence scales produced high values, while other equivalence scales like Fuchs equivalence scale produced low values. Finally, it is concluded that this situation constitutes a general form in terms of general and regional perspective.