Normal şahıslar ve kronik böbrek yetmezliği olan hastaların eritrositlerde laktat dehidregenaz enzim aktivitesinin enzim aktivitesinin tayini
- Tez No: 55301
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAŞAR GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Hastalığı, Eritrositler, Laktat Dehidrogenaz
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
ÖZET NORMAL ŞAHISLAR VE KRONİK BÖBREK YETMEZLİ?İ OLAN HASTALARIN ERİTROSİTLERİNDE LAKTAT DEHİDROGENAZ ENZİM AKTİVİTESİNİN TAYİNİ Veysel POLAT Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1996, Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yaşar ÇİL Jüri:...^i.od.^.t>itaft.v.;Dr,..^.c^aiY- qTL. :.Xr.D.£.,!b.r.....'fr&.W>.^ Bu çalışmada Normal şahıslar ve kronik böbrek yetmezliği (KBY) olan hastaların eritrositlerinde Hb, LDH ve LDH (U/g.Hb) değerleri tespit edilmiştir. önce KBY olan 20 hastadan ve kontrol grubu olarak da 20 sağlıklı kişiden kan alınırak hemolizat hazırlandı. Bu hemolizatlarda hemoglobin ve LDH değerleri ölçüldü. Sağlam şahıslarda ortalama Hb değerleri 13.20 ± 0.54 g/dL, hastalarda ise 8.50 ± 0.75 g/dL olarak ölçüldü. Aradaki fark (pO.001) önemlidir. LDH değerleri sağlamlarda 251.14 ± 16 U/L, hastalarda 302.03 + 40 U/L olarak tespit edilmiş olup, aradaki fark istatistiksel olarak (pO.001) önemlidir. Görüldüp gibi KBY olan hastalarda hegomlobin değerleri önemli ölçüde düşerken, LDH değerleri artmaktadır. Hb düşüşü, böbrek harabiyetine bağlı olarak eritropoetin yetmezliğine, LDH artışı ise artan enerji ihtiyacı için hücre metabolizmasının hızlanmasına bağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF LACTATE DEHYDROGENASE IN NORMAL PEOPLE AND PATIENTS WITH CHRONIC KIDNEY DISEASE Veysel POLAT Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Science Master Thesis 1996, Supervisor: Yrd: Doç. Dr. M. Yaşar ÇİL Jury..A^CQ.£.«ib.vr......fce.\a«rtJi....9.?-rT/v^ et-2- In this study, the hemoglobin in erythrocytes, LDH and LDH (U/g.Hb) parameters of normal people and the patients with chronic kidney disease (CKD) have been determined. The mean Hb value in healthy subjects and patients with CKD were found to be 13.20 ± 0.54 g/dL and 8.50 ± 0.75 g/dL respectives.