Alglerden tek hücre proteini üretiminde vinasın subsrat olarak kullanım imkanlarının araştırılması
- Tez No: 55302
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKERİYA ALTUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Singlle cell proteins, Algae, vinasse, photosynthetic pigments, biomass, pollution
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Çalışmalanmızda farklı konsantrasyonlardaki vinasın (% 1; % 2; % 2,5; % 3; % 5; % 10) Chlorella sp Bejerinck ve Tetraselmis suecica'mn G.M. Smith gelişme, fotosentetik pigment içeriği, biyomas ve protein miktarları üzerine etkisi araştırıldı. Kesikli kültürle üretilen Chlorella sp ve Tetraselmis suecica için maksimum hücre yoğunluğu (% 2 ve % 2,5'luk vinas konsantrasyonlarında) 14,6xl0“/ml ile 9.6xl0”/ml bulunmuştur. Her iki taksonda klorofil a, b ve karotinoid miktarları vinasın düşük konsantrasyonlarında (% 1; %2; % 2,5; % 3) yüksek olduğu gözlenmiştir. Chlorella sp'de maksimum olarak, Ka=6,45 {ig/ml, Kb=3,60 Jig/ml, Karotinoidler=3,55 u.g/ml; Tetraselmis suecica'da Ka=4,65 |ig/ml, Kb=2,71 (ig/ml Karotinoidler= 2,63 |ig/ml bulunmuştur. Alglerin pigment içerikleri vinasın yüksek konsantrasyonlarında azalmıştır. II Chlorella sp ve Tetraselmis suecica'da biyomas miktarları en fazla 428 mg/ml, 378 mg/ml'ye ulaşmıştır. Biyomas miktarları üzerinden protein içerikleri sırasıyla 232,83 mg/ml, 201,49 mg/ml olmuştur.Anahtar Kelimeler : Tek Hücre Proteini, Algae, vinas (Şilempe), fotosentetik pigment, biyomas, kirlilik.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of vinasse with various concentrations (% 1; % 2; % 2,5; % 3; % 5; % 10) on the development of Chlorella sp Bejerinck and Tetraselmis suecica, G.M. Smith photosynthetic pigments content and the amount of biomass and protein has been investigated. Maximum cell density (in % 2 and % 2,5 vinasse concentrations) for Chlorella sp and Tetraselmis suecica produced with batch culture has been found to be 14.6xl0°/ml and 9,6x1 06/ml. Chlorophyll a,b and carotenoid amounts for both taxon have been observed high in the lower concentrations of vinasse (% 1; % 2; % 2,5; % 3). We have found Ka=6,45 (ig/ml, kb=3,60 fig/ml carotenoids=3,55 u.g/ml in Chlorella sp, Ka=4,65 Jig/ml, Kb=2,71 u,g/ml, Carotenoids=2,63 |J.g/ml as maximum amounts. The pigment contents of the Algae have been decreased in the high concentrations of vinasse. Biomass amounts in Chlorella sp and Tetraselmis suecica have amounted to 428 mg/ml and 378 mg/ml respectively as the highest amount. As for the biomass amounts, protein contents have been found as 232,83 mg/ml and 201,49 mg/ml respectively.