Tokat koşullarında mahalep sl-64 anacının mistpropagation sistemi altında odun, yarı odunsu ve yeşil çeliklerle çoğaltılması
  1. Tez No: 55303
  2. Yazar: SEHER YILDIZ MADAKBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Prunus mahaleb, Prunus avlum, Prunus cerasus, odun çeliği, yeşil çelik, yarı odunsu çelik, mist- propagation, IBA, köklenme
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
i ÖZET TOKAT KOŞULLARINDA MAHALEB SL-64 ANACININ MiST- PROPAGATION SiSTEMi ALTINDA ÖDÜN,YARI ODUNSU VE YEŞiL ÇELİKLERLE ÇO?ALTILMASI S.Yıldız MADAKBAS Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1996, 95 sayfa Danışman:Yrd_Doç.Dr-Yakup ÖZKAN Jüri :Yrd.Doç.Dr.Yakup ÖZKAN : f cotÛ-r, FerWxA:.c&fcfirf^. : eb^br. abrJteLG Ms| Bu çalışmada, Mahaleb SL-64 anacının odun, yarı odunsu ve yeşil çeliklerinde, uygulanan değişik hormon dozlarının, köklenme, kallüslenme, kök adedi, kök uzunluğu, canlı çelik sayısı, fidan üretiminde kullanılabilir çelik oranına etkisi araştırılmıştır. Yetiştirme ortamı olarak perlit ve yüksek plastik tünel içinde alttan ısıtmalı mist-propagation sistemi kullanılmıştır. 1994 ve 1995 yıllarında odun çelikleri, Ekim- Kasım aylarında alınıp, IBA hormon dozları olarak 2000-4000 ppm ve kontrol(O) kullanılmıştır. 1995 yılı yeşil çelikleri Haziran ve Temmuz tarihlerinde alınıp, 2000-4000-6000 ppm ve kontrol(O) dozları kullanılmıştır.Aynı yıl yarı odunsu çeliklerde Eylül'de alınmış, 2000-3000 ppm ve kontrol(O) dozlarıyla muamele edilmiştir. Çelikler, köklendirme ortamında 6 hafta bekletildikten sonra, sayım ve ölçümler yapılmıştır. Deneme sonuçlarına göre, odun ve yarı odunsu çeliklerindenit düşük oranda köklerime elde edilmiş, özellikle yeşil çeliklerden Haziran ayı çelikleri çok üstün köklenme göstermiştir. Üst çeliklerde 2000 ppm ve alt çeliklerde 4000 ppm IBA hormon dosu köklenme üzerinde daha etkili olmuştur. Her iki çelik tipinde, farklı iki hormon dozunun aynı oranda köklenmeye etkili olukluğu tespit edilmiştir. Haziran üst çeliklerinde ortalama % 85.83 ve alt çeliklerde de ortalama % 84.17 oranında köklenme sağlanmıştır. incelenen diğer özellikler bakımındanda yeşil çeliklerin üstün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
iîi ABSTRAC PROPAGATION WITH HARD-WOOD, SOFT-WOOD AND GREEN CUG UNDER MIST SYSTEM OF ROOTSTOCK MAHALEB SL-64 İN TOKAT CONDITIONS Seher Yıldız MADAKBAS Gaziosmanpaşa University Institu of Scientific Selence Depertment of Horticmltural Masters Thesis 1996, 95 Page Supervisor : Yrd.Doç.Dr. Yakup Özkan Jury : Yrd.DoG.Dr. Yakup Özkan At the stııdy, has been researched the effectives rooting, cairusing, number of root per cuttings, length of roots per cuttings, number of cuttings remaining active, part for-ming of roots, rmmber of cuttings usebla f ör proclucting the plant, quality of root, guality of root coacerning the threatment of different hormone doses comparing hard-wood, soft-wood and green cuttings of rootstock Mahaleb SL-64. Hard-vraod cuttings have been taken in October and Novem- ber in 1994-1995. For they have been used horrnone concen- tration 2000-4000 ppm of IBA and control. Having taken in June and July in 1995, green cuttings, have been used hor¬ mone concentration 2000-4000-6000 ppm of IBA and control. The same year, having taken in september, the soft-wood cuttings have used hormone concentration 2000-3000 ppm of IBA and control, too. Cuttings, after remain six weeks in the rooting media, number and measures have been done. AccordingİV to trial results, the lowest rooting ratio has been obtanied from hard-wood and soft-wood cuttings. The highest rooting ratio, has been occured from the green cuttings. At the lower and the upper cuttings has been taken more effectual concen tration hormone 2000-4000 ppm of IBA on the rooting. At two cutting type, has been become that took effectual of the two different hormone concentration of IBA. At the lower and the upper cuttings in June have been got the rooting of the ratio average % 85.83 and % 84.17. From the point of view of other characteristics examining have been established being su perior of the green cuttings, too. Key Words : Prunus maheleb, Prunus avium, Prunus cerasus, hard-wood cutting, green cutting, soft-wood, cutting, mist- propagation, IBA, rooting.