Akkaraman kuzuların besi gücü ve Karkas özelliklerine cinsiyet ve besi başı ağırlığının etkisi ve besinin ekonomik analizi
- Tez No: 55306
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KEMAL ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akkaraman, Fattening Performance, Carcass Characterstics, Economic Optimum Point
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET AKKARAMAN KUZULARIN BESİ GÜCÜ VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE CİNSİYETİN VE BESİ BAŞI A?IRLI?ININ ETKİSİ VE BESİNİN EKONOMİK ANALİZİ Hayrettin KOÇ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Kuzuların besi ve karkas özelliklerinde cinsiyetin ve besi başı ağırlığının etkisini araştırmak, ve bu etkiler altında beside yemden yararlanma ve besiye son verilecek ekonomik optimum noktayı belirlemek amacı ile yapılan bu çalışma 2.5 aylık aylıkken sütten kesilen Akkaraman kuzularında uygulanmıştır. Kuzular besinin başmda 25 kg ve dana az ağırlığa sahip erkek ve dişilerle, 26 kg ve daha fazla ağırlığa sahip erkek ve dişiler olarak dört alt gruba ayrılmıştır. Bu alt grupların ortalama besi başı ağırlıkları, sırasıyla 23.15± 0.63 kg, 23.30 ±.63 kg, 29.95 ± 0.63 kg ve 29.90 ± 0.63 kg dır. Kuzular, toplam 56 günlük besinin ilk 36 günü %88.30 kuru madde, %8.00 ham kül, %1.75 ham yağ, % 16 ham protein ve % 10 ham selüloz ihtiva eden fabrika yemi yamsıra korunga kuru otu ile yemlenmişlerdir. Besinin son 20 gününde fabrika yeminin yerini arpa almış, korunga kuru otunun verilmesine besi süresince devam edilmiştir. Bu, araştırmanın yapıldığı Ulaş Tarım İşletmesindeki rutin uygulamadır. Kuzular besi süresince haftada bir aç karnına tartılarak tek tek canlı ağırlıkları, alt grup seviyesinde ise yem tüketimleri belirlenmiştir.Besi sonunda her bir alt gruptan 4'er adet olmak üzere toplam löadet kuzu kesilmiş ve karkas özelliklerine ait değerler alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT THE EFFECT OF SEX AND INITIAL BODY WEIGHT ON THE FATTENING AND CARCASS CHARACTERISTICS OF AKKARAMAN LAMBS AND ECONOMICAL ANALYSES OF FATTENING Hayrettin KOÇ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agriculture Engineering Masters Thesis 1996,... page Supervisor : Prof.Dr.Mustafa Kemal ÖZSOY Jury : Prof.Dr.Kamil DO?AN Jury : Prof.Dr.Mustafa Kemal ÖZSOY Jury : AssocProf.Dr.Ergön DEMİR la this study, 20 mele and 20 femele Akkaraman lambs that were weaned at 2.5 mounts of age were used. Lambs were fed, in accordence with the routine applications of Ulaş Stete Farm, with 0.5 kg alfaalfa hay per day perlamb and concentrete ad libitum for 56 days after weaning. Lamb were divided by four subgroups according to their initial body weighs. These groups were: males with lower body wight than 25 kg, females with lower body weigh than 25 kg; meles with higher body wigh than 26 kg, females with higher body weight than 26 kg. The variation due to sex and fattening group were in highly significant (PO.01) on average daily gain, total gain and final weigh; initial and final weight, slaughter weight, hot and cold carcass weight, respetfvely. The linear regression coeficiant of initial body weigh were highly significant (PO.01) on final weight, slaughter weight, hot and cold carcass weight. Males lambs with higher body weight than 26 kg showed at the best performance for fattening and carcass characteristick studied. The economic point of fattening couldn't be determined in all groups except females with lower body weigh than 25 kg. The economic point of fattening this group wes end of the fattening period.