Pulcuksuz yünlü kumaşların dökümlülük ve buruşmazlık özelliklerinin incelenmesi̇
Investigation of the drape and crease resistance properties of cuticuleless wool fabrics
  1. Tez No: 553116
  2. Yazar: MEHMET ALİ ÖZKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yün lifi, Pulcuksuz yün lifi, Dökümlülük, Buruşmazlık, Yünlü kumaş, Wool fiber, Cuticuleless wool fiber, Drape, Crease resistance, wool fabric
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı pulcuksuz yünlü kumaşların dökümlülük ve buruşmazlık özelliklerinin incelenmesidir. Bu kapsamda aynı karakteristik özelliklere sahip pulcuklu ve pulcuksuz kumaşlara dökümlülük ve buruşmazlık testleri uygulanmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Pulcuk tabakası uzaklaştırılmış liflerden dokunmuş yünlü kumaşların dökümlülük davranışları pulcuklu yün liflerinden dokunmuş yünlü kumaşa göre daha düşük değerde çıkmıştır. Bunun nedeni lif deki pulcuk tabakasının uzaklaştırılması ile lif-lif iç sürtünme esaslı tutunma değerlerinin düşmesidir. Uzun süreli buruşmazlık değerlerinde (24 saat) pulcuksuz kumaşın buruşmazlık özelliğinin pulcuklu kumaşa göre iyileştiği saptanmıştır. Öte yandan, pulcuklu kumaşın birim alan ağırlığının buruşmazlıkdan etkilendiği ve kumaş birim alan ağırlığı düştükçe buruşmazlığında iyileştiği fakat pulcuksuz kumaşların birim alan ağırlıklarındaki değişimin buruşmazlık değerlerini etkilemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to investigate the draping and crease resistance properties of wool fabrics with descaled fiber structure. In this context, drape and crease resistance tests were applied to scaled and descaled wool fabrics with the same characteristics. The results were examined comparatively. Drape resistance of descaled wool woven fabric was lower than scaled wool woven fabric. The reason was that the initial fiber to fiber friction of the removed scaled layer of the wool fiber was decreased. It was identified that long term (24 hours) wrinkle recovery properties of the descaled wool fabric was enhanced compared to the scaled fabric. On the other hand, the wrinkle recovery of the scaled wool fabric was affected by the fabric unit areal weight and when the unit areal weight of the scaled wool fabric was decreased, its wrinkle recovery was improved. But, it was resulted that when the unit areal weight of the descaled wool fabric was varied, its wrinkle recovery properties was not affected.