Sıçan modelinde aselüler dermal matriks sarılı implantalara ve poliüretan kaplı implantalara karşı oluşan kapsül yanıtının immünohistokimyasal yöntemler ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 979516
  2. Yazar: ADEM ATAKAN HAYTAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA GÜRAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aselüler dermal matriks, Kapsüler kontraktür, Kolajen Tip I, Kolajen Tip III, Poliüretan kaplama, Acellular dermal matrix, Capsular contracture, Collagen Type I, Collagen Type III, Polyurethane coating
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İmplant tabanlı meme rekonstrüksiyonu ve estetik meme cerrahisinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri kapsüler kontraktürdür. Günümüzde kapsüler kontraktürü azaltmaya yönelik olarak farklı yüzey modifikasyonları ve biyomateryaller geliştirilmiştir. Bunlar arasında poliüretan (PÜ) kaplamalar ve aselüler dermal matriks (ADM) kullanımına olan ilgi giderek artmaktadır. Kapsüler kontraktürün önlenmesine yönelik klinik uygulamalarda her iki materyalin olumlu etkilerine ilişkin kanıtlar artmakla birlikte, bunların immünohistokimyasal düzeyde karşılaştırmalı olarak incelendiği deneysel çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada sıçan modelinde PÜ kaplı silikon implantlar ile ADM ile sarılmış silikon implantlar etrafında gelişen kapsül dokusunun histolojik ve immünohistokimyasal özellikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Özellikle Tip I ve Tip III kolajen ekspresyonlarının analiz edilmesiyle, bu iki farklı yüzey modifikasyonunun fibrotik kapsül oluşumuna etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda toplam 30 erişkin Sprague-Dawley sıçanı, her biri 10'ar hayvandan oluşan pürtüksüz silikon implant (Grup 1), PÜ kaplı implant (Grup 2) ve ADM ile sarılı implant (Grup 3) olmak üzere üç gruba ayrıldı ve her sıçanın paraskapular bölgesine bilateral subkutan implant yerleştirildi. Hayvanların yarısı 4. haftada, diğer yarısı 12. haftada sakrifiye edilerek kapsül dokuları çıkarıldı. Makroskopik olarak Baker kapsül kontraktür skorlaması yapıldı. Histolojik incelemelerde hematoksilen-eozin boyası, immünohistokimyasal analizlerde Tip I ve Tip III kolajen antikorları kullanıldı. İmmünreaktivite yoğunluğu yarı-kantitatif olarak değerlendirildi ve gruplar arası farklar istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Pürtüksüz implant grubunda kapsül kalınlığı hem 4. hem 12. haftada en yüksek bulunmuş (yaklaşık 480 μm) ve yoğun Tip III kolajen birikimi gözlenmiştir. PÜ kaplı implantlarda kapsül kalınlığı anlamlı şekilde azalmış (yaklaşık 380 μm) ve kolajen lifleri daha gevşek, süngerimsi yapı göstermiştir. Tip I/III oranındaki artış, doku olgunlaşmasının arttığını göstermiştir. ADM grubunda ise orta düzeyde kapsül kalınlığı (yaklaşık 420 μm), belirgin Tip I artışı ve iyi vaskülarizasyon saptanmıştır. VI Bu bulgular ADM'nin doku entegrasyonunu kolaylaştırdığını ve immün yanıtı düzenlediğini düşündürmektedir. Sonuç: Hem PÜ hem de ADM kaplamalar, pürtüksüz implantlara kıyasla fibrotik kapsül oluşumunu etkili bir şekilde azaltmış ve genel doku organizasyonunu iyileştirmiştir. PÜ kaplama, daha ince, daha elastik kapsüller ve artmış doku olgunlaşması ile karakterize edilen en uygun histolojik paterni göstermiştir. Buna karşılık, ADM vaskülarizasyon ve kolajen yeniden yapılanması yoluyla üstün biyolojik entegrasyon sağlamıştır. PÜ ve ADM'nin hibrit implant tasarımlarında birleştirilmesi, mekanik stabilite ile biyolojik uyumluluğu bir araya getirerek sinerjistik etkiler oluşturma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: Capsular contracture is one of the most common complications in implant-based breast reconstruction and aesthetic breast surgery. In recent years, various surface modifications and biomaterials have been developed to minimize this problem. Among them, the use of polyurethane (PU) coatings and acellular dermal matrices (ADM) has gained increasing attention. Although clinical evidence supports the beneficial effects of both materials in preventing capsular contracture, comparative experimental studies at the immunohistochemical level remain limited. Therefore, this study aimed to evaluate and compare the histological and immunohistochemical characteristics of capsule formation around PU-coated and ADM-covered silicone implants in a rat model. Specifically, by analyzing type I and type III collagen expression, we sought to determine the effects of these two surface modifications on fibrotic capsule development. Materials and Method: Thirty adult Sprague-Dawley rats were divided into three groups (n = 10 each): smooth silicone implants (Group 1), PU-coated implants (Group 2), and ADM-covered implants (Group 3). Bilateral subcutaneous implants were placed in the parascapular region of each rat. Half of the animals were sacrificed at week 4 and the rest at week 12 for capsule harvesting. Macroscopic evaluation was performed using the Baker capsular contracture scoring system. Histological analysis used hematoxylin–eosin staining, while immunohistochemistry targeted type I and type III collagen. Immunoreactivity intensity was semi-quantitatively evaluated, and intergroup differences were statistically analyzed. Results: Capsule thickness was highest in the smooth implant group at both 4 and 12 weeks (~480 μm) with dense type III collagen accumulation. PU-coated implants showed significantly reduced capsule thickness (~380 μm), looser collagen arrangement, and increased type I/III ratio, indicating greater tissue maturation. The ADM group demonstrated moderate capsule thickness (~420 μm), enhanced type I collagen expression, and improved vascularization, suggesting better tissue integration and a balanced immune response. VIII Conclusion: Both PU and ADM coatings effectively reduced fibrotic capsule formation and improved overall tissue organization compared with smooth implants. PU coating demonstrated the most favorable histological pattern, characterized by thinner, more elastic capsules and enhanced tissue maturation, while ADM provided superior biological integration through vascularization and collagen remodeling. Combining PU and ADM in hybrid implant designs could potentially yield synergistic effects, merging mechanical stability with biological compatibility.