Okul öncesi dönemde çalışan öğretmenlerin mahremiyet eğitimi konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determining the level of knowledge of teachers working in preschool education on privacy education
  1. Tez No: 553158
  2. Yazar: HABİBE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA ATBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Mahremiyet eğitimi, Cinsel Eğitim, Okul öncesi dönem, Okul öncesi öğretmen, Özel gereksinimli çocuk, Children with disabilities, Preschool period, Preschool teacher, Privacy, Privacy education, Sexual education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Okul öncesi dönem, çocukların önemli düzeyde birçok beceri alanının geliştiği, aynı zamanda mahremiyet algısının oluştuğu bir dönemdir. Bu nedenle okul öncesi dönemde çalışan öğretmenlerin, mahremiyet eğitimi konusunda bilinçli olmaları önemlidir. Ülkemizde cinsel eğitim olarak ele alınan ve sınırları net olarak çizilmemiş olan mahremiyet eğitimi cinsel eğitimden daha kapsamlı olup toplumsal hayatın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. Bu nedenle bu araştırmanın genel amacı, okul öncesi dönemde çalışan öğretmenlerin mahremiyet eğitimi konusunda bilgi düzeylerini belirlemektir. Araştırma ulaşılabilir örneklem yoluyla Burdur ili Gölhisar ilçesinde bağımsız anaokulu, resmi anasınıfı ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görevli okul öncesi dönemde çalışan 25 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Nitel olarak desenlenen araştırmada verileri elde etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ile“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmış ve görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilip yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin; mahremiyet eğitimini genel anlamda cinsel eğitim olarak, mahremiyet ihlallerini de cinsel ihlaller olarak değerlendirdikleri, mahremiyet eğitiminin önemi, amacı ve dikkat edilecek hususlar konusunda tek yönlü görüş bildirdikleri, eğitimin verilme zamanı için okul öncesi dönemin yoğunluk kazandığı, bu eğitimi aile ve öğretmenin birlikte vermesi gerektiği, eğitimin çocuk ve aileye verilmesi gerektiği fikrinde yoğunlaştıkları, özel gereksinimli çocukları yüksek risk grubunda gördükleri ve sınıf içinde bu eğitime yeterince yer vermedikleri tespit edilmiştir. Tüm bulgular incelendiğinde araştırmaya katılan okul öncesi dönemde çalışan öğretmenlerin mahremiyet eğitimi konusunda kapsamlı bilgiye sahip olmadıkları, özellikle mahremiyet kavramının boyutları konusunda kısıtlı bilgiye sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Preschool period refers to the ages in which both many skill areas of children and a perception of privacy are developed. Therefore, it is important that preschool teachers should be conscious of privacy education. Privacy education, which is not clearly defined and considered as sexual education in Turkey, is more comprehensive than sexual education and an indispensable need of social life. Thus, the main purpose of this research is to determine the level of preschool teachers' knowledge on privacy education. This research was carried out with 25 preschool teachers in the kindergarten, private education and rehabilitation centres in Gölhisar, Burdur. The screening model was used. To obtain data in this qualitative research,“Personal Information Form”and“Semi-Structured Interview Form”were used and face-to-face interviews were carried out. The data were analysed and interpreted by content analysis method. The study revealed that preschool teachers considered privacy education as sexual education and violations of privacy as sexual violations, they had one-way opinions about the importance, purpose and the points to be considered of privacy education, preschool period is thought to be right time for privacy education, they agreed that families and teachers should give this education together, children and families should have this education, children with disabilities were seen in a high-risk group and teachers did not provide enough education in class for privacy education. Overall, it was seen that preschool teachers do not have comprehensive knowledge about privacy education and they have limited knowledge about the concept of privacy.