Impact capacity of think tanks in Turkey
Türkiye'de düşünce kuruluşlarının karar alma süreçlerinde etki kapasitesi
- Tez No: 553212
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: düşünce kuruşları, düşünce kuruluşu kültürü, etki kapasitesi, siyasa yapım süreci, Türkiye, think tanks, think tank culture, impact capacity, policy making process, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu tez Türkiye'deki düşünce kuruluşlarının etki kapasitelerini analiz etmektedir. Öncelikle Türkiye'de bir düşünce kuruluşu kültürü olup olmadığı sorusuna cevap vererek düşünce kuruluşlarının Türkiye'deki konumlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda“think tank”yani düşünce kuruluşu kavramı tanımlanarak hem Türkiye'de hem de dünyada düşünce kuruluşlarının tarihsel gelişimleri hakkında bilgi verilmektedir. Ancak, temel olarak bu çalışma Türkiye'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşlarının hem topluma yönelik olarak hem de siyasa süreçlerine yönelik olarak etkilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Böylece düşünce kuruluşlarının etkinliği ve etkililiği açısından bir fikir edinilmeye ve etki kapasitelerinin artırılması için fikir yürütmeye çalışılmaktadır. Sonuç olarak ise Türkiye'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşlarının etki kapasitelerinin düşük bir seviyede olduğu tespit edilmiş ve bu sorunun çözümü için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes impact capacities of think tanks in Turkey. It primarily seeks to find answer to the question of whether there is a think tank culture in Turkey or not. After defining the concept of think tank, historical development and typologies of think tanks are debated. The thesis looks at the development and expansion of think tanks in and outside Turkey in terms of their size and fields of work. It also tries to find out to whom the think tanks are serving and which financial resources and functions they have in Turkey. Finally, this thesis has the final aim of measuring impact capacities of think tanks operating in Turkey in order to find their effectiveness and efficiencies and also to develop ideas for enhancing their capacities. As a conclusion, impact capacity of think tanks operating in Turkey was found insufficient and some suggestions was made for enhancing their impact capacity.