Mesane, prostat, testis kanserli erkek hastalarda hastalık algısı, beden algısı, benlik saygısının belirlenmesi
Determination of illness perception, body image, self-esteem levels in male patients with bladder, prostate, testicular cancer
- Tez No: 553272
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YASEMİN KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikoloji, Nursing, Psychology
- Anahtar Kelimeler: hastalık algısı, beden algısı, benlik saygısı, erkek hasta, kanser, illness, body image, self esteem, male patient, cancer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, mesane, prostat ve testis kanserli erkek hastalarda hastalık algısı, beden algısı ve benlik saygısı düzeylerini ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı araştırma tipinde gerçekleştirildi. Araştırmanın Evrenini İzmir'de bir Üniversitenin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği, Üroloji Poliklinikleri, Tıbbi Onkoloji Polikliniği, Radyasyon Onkolojisi Polikliniğine başvuran mesane, prostat, testis kanseri tanısı almış, 18 yaş üstü, 96 erkek hasta oluşturdu. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından literatür bilgileri doğrultusunda geliştirilen anket formu, Kısa Hastalık Algısı Ölçeği, Beden Algısı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ile toplandı. İstatistiksel analiz için SPSS (Statistical Package for Social Sciences-Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı) 20,0 paket programı kullanıldı. Araştırmaya katılan hastaların Kısa hastalık algısı ölçeği toplam puan ortalaması 41,0± 7,7, Beden algısı ölçeğinin ortalama toplam puanı 125,5± 25,8, Rosenberg benlik saygısı ölçeğinin toplam puanı 1,7±1,4 olarak saptandı. Hastaların ölçek ortalamaları arasındaki ilişkiye bakıldığında sadece Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği toplam puanıyla Beden Algısı Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönlü (r:0,002), zayıf istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlendi. Sonuç olarak; mesane, prostat, testis kanserli erkek hastaların beden algısı, olumsuz olarak etkilenmektedir. Bu nedenle bu hastalarda hastalık algısı, beden algısı ve benlik saygısı düzeyleri belirli aralıklarla değerlendirilmeli, riskli gruplara daha fazla dikkat edilmelidir. Ayrıca, çalışmayan erkek hastaların hastalık algısı açısından daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu göz önüne alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in descriptive and relational research type in order to determine the perception of disease, body perception and self-esteem levels and related factors in male patients with bladder, prostate and testicular cancer. The population of the study consisted of 96 male patients over 18 years of age who were diagnosed as bladder, prostate and testicular cancer who applied to Radiology Onology outpatient clinic. The data of the study were collected by the researcher, a questionnaire developed in accordance with the literature, Brief Illness Perception Questionnaire, Body Image Scale, Rosenberg Self Esteem Scale. For statistical analysis SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20.0 package program was used. The mean total score of the patients was 41.0± 7.7, the mean total score of the body perception was 125.5±25.8, and the total score of the Rosenberg Self Esteem Scale was 1.7±1.4. When the relationship between the mean scores of the patients, only Rosenberg Self Esteem Scale total score and the Body Image Scale total score were positive (r:0.002), a weak statistically significant relationship was determined. As a result; bladder, prostate, testicular cancer, male patients body perception is adversely affected. Therefore, in these patients, the perception of disease, body perception and self esteem levels should be evaluated at regular intervals and more attention should be paid to risky groups. It should also be considered that male patient who do not work need more support in terms of disease perception.