Kurumsal vatandaşlık ve kurumsal sosyal sorumluluk bağlamında Türkiye'nin önde gelen 100 şirketinin yeşil yönetim uygulamaları açısından web sayfalarının incelenmesi
The investigation of website in term of green management practices of prominent 100 companies of Turkey in the context of corporate citizenship and corporate social responsibility
  1. Tez No: 553274
  2. Yazar: ESRA ULUÇEÇEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA GÖKÇEN KAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Yönetim, Kurumsal Vatandaşlık, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Green Management, Corporate Citizenship, Corporate Social Responsibility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Kurumsal Vatandaşlık kavramlarının ve yeşil yönetim uygulamalarının, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerde ne düzeyde ele alındığını ortaya koymaktır. Tezin birinci bölümünde“Kurumsal Vatandaşlık ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk”kavramları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde yeşil yönetim konusu ayrıntıları ile ortaya konulmuş üçüncü bölümünde ise, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2017 yılı toplam üretim satış verileri üzerinden belirlediği,“Türkiye'nin En Büyük 500 Şirketi Araştırması”raporunda yer alan şirketlerin“Faaliyet Raporları, Sürdürülebilirlik Raporları ve Çevre Raporları”incelenerek Türkiye'deki şirketlerin KSS boyutları ve yeşil yönetim alanındaki çalışmalarının değerlendirilmesine ve değerlendirme sonuçlarına yer verilmiştir. Çalışmada değerlendirilen şirketler, 2017 yılında İSO 500 araştırmasına göre ilk 100 şirket taranarak 29 şirketin raporlarına ulaşılmış ve raporlar içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma sonucunda, Türkiye'nin en büyük ilk 100 şirketi arasından sadece 31 şirketin faaliyet raporlarını yayımladığı tespit edilmiştir. Raporlarda şirketlerin KSS boyutlarından en fazla ekonomik sorumluluk boyutuna sahip oldukları saptanmıştır. Yeşil yönetim uygulamaları açısından elde edilen verilere bakıldığında, belirlenen ana kategorilerin birbirinden oldukça farklı olduğu ve en çok önem verilen konunun enerji yönetimi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The principal aim of this study is to reveal that handle what level in companies in terms of Corporate Social Responsibility dimensions and green management practises. In the first section of the thesis, corporate citizenship and corporate social responsibility concepts were revealed in detail. In the second part of the study, the subject of green management was announced. In the third section, determined from“Annual Report, Sustainability Report and Environmental Report”of the companies in terms of“Turkey's Top 500 Companies Research”the total manufacturing sales data in 2017 by the Istanbul Chamber of Industry; it is aimed to determine the dimensions of CSR in companies operating in turkey and evaluate the green management areas. According to ISO 500 research in 2017, the reports of 29 companies were reached by scanning to first 100 companies on the internet and the reports were analyzed with content analysis method. In conclusion, among the Turkey's top 100 companies only 31 companies that publish the annual report was detected. It was determined that CSR dimensions had the highest economic responsibility dimension. It is seen that the main categories determined within the scope of green management practices in companies are quite different from each other and that the most important subject is the energy management subject. It has been found that the size of the company does not have an effect on the levels of green management.