Tanısal koroner anjiyografide radial ve femoral erişim arasındaki radyasyon dozu, skopi süresi ve kullanılan kontrast madde miktarının karşılaştırılması
Comparison of the radiation dose, fluoroscopy duration and used amount of contrast agent between radial and femoral access in diagnostic coronary angiography
  1. Tez No: 553386
  2. Yazar: SEMRA ÖZTEMEL YÜZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ARİF YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Femoral arter, Radyasyon dozu, Radial arter, Stabil angina, Skopi süresi Tanısal koroner anjiyografi, Femoral artery, Radiation dose, Radial artery, Stable angina, Fluoroscopy duration, Diagnostic coronary angiography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tanısal Koroner Anjiyografide radial ve femoral erişim arasındaki radyasyon dozu, skopi süresi ve kullanılan kontrast madde miktarının karşılaştırılması Amaç: Koroner anjiografi ile ilişkili radyasyon maruziyeti ile ilgili veriler tartışmalıdır. Tanısal koroner anjiyografide femoral ve radial girişim arasındaki rasyasyon süresi, radyasyon miktarı ve kullanılan kontrast madde miktarı arasında fark olup olmadığının tespiti amaçlanmaktadır . Gereç ve Yöntem: Nisan 2018- Mart 2019 yılları arasında merkezimize stabil anjina pektoris tarifleyerek başvuran, efor testi iskemik açıdan pozitif ya da miyokard perfüzyon sintigrafisinde iskemi saptanan ve tanısal koroner anjiyografi yapılan 18 yaş üstü hastalar çalışma kapsamında değerlendirildi. Hastalar anjiyografideki girişim yeri açısından iki gruba ayrıldı (femoral veya radial). Anjiyografideki maruz kalınan kontrast madde miktarı, skopi süresi ve radyasyon dozu açısından anlamlı fark olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza stabil anjina pektoris tanısı ile koroner anjiografi uygulanmış toplam 600 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 59.81±9.90 ve 394'ü (%65.7) erkek hastalardan oluşmaktaydı. Hastalar anjiografi için tercih edilen girişim yerine göre femoral yol (300 hasta, %50.0) ve radial yol (300 hasta, %50.0) olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında demografik ve laboratuar sonuçları açısından anlamlı fark saptanmadı. Prosedürel özellikler: opak miktarı (sırasıyla 75 e 73 ml, p=0,920), floroskopi süresi (1,6 ya 2,1 dk, p= 0,061), işlem süresi (9,82 ye 11,12 dk, p=0,507) ve radyasyon dozu (180 e 159 mGy, p=0,224) femoral ve radial anjio grupları arasında anlamlı farklılık göstermedi. Sonuç: Tanısal koroner anjiyografide femoral ve radial arter girişimleri arasında kullanılan kontrast madde, maruz kalınan radyasyon miktarı, floroskopi süresi ve işlem süresi açısından anlamlı fark yoktur.
Özet (Çeviri)
Comparison of the radiation dose, fluoroscopy duration and used amount of contrast agent between radial and femoral access in Diagnostic Coronary Angiography. Purpose: Data on radiation exposure associated with coronary angiography are controversial. The purpose of this study is to determine whether there is significant differentiation between fluoroscopy duration, exposed radiation dose and the used amount of contrast agent. in Diagnostic Coronary Angiography. Materials and Method: Patients aged 18 and older who applied to our medical center between April 2018- March 2019, with describing stable angyna pectoris, who has positive ischemic finding or myocardial perfusion scintigraphy ischemy finding per exercise test and to whom diagnostic coronory angiography was applied were evaluted in the study. The patients were diveded into two groups per their access area in the angiography: Femoral or radial. The search is run to determine whether there is significant difference in terms of exposed contrast agent, fluoroscopy duration and radiation dose in angiography. Findings: Total 600 patients with stable angina pectoris, who underwent coronary angiography were selected for the study. Mean age of selected patients was 59.81±9.90. The gender of 394 (65.7%) of total selected patients were male. Selected patients were divided into two groups per the preferred access area: Femoral (300 patient, 50.0%) and radial (300 patient, 50.0%). No significant difference was determined between the group in terms of demographic and laboratory results. Procedural features: contrast agent amount (respectively 75 vs. 73 ml., p=0,920), fluoroscopy duration (1,6 vs. 2,1 min., p= 0,061), operation duration (9,82 vs. 11,12 min., p=0,507) and radiation dose (180 vs. 159 mGy., p=0,224) did not show significiantly different results between femoral ve radial angio groups. Result: In diagnostic Coronary Angiography, between femoral and radial artery, there is no significant difference in terms of the used amount of contrast agent, exposed radiation dose. Fluoroscopy duration is longer at radial coronary angiography.