Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin madde döngüleri kavramına ilişkin algılarının metaforlar yoluyla belirlenmesi
Determination of the perceptions of 8th class middle school students on the matter cycles by using metaphors
  1. Tez No: 553500
  2. Yazar: ŞEHRİBAN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Madde döngüsü, Metafor, Olgubilim, Ortaokul, Matter cycles, Metaphors, Phenomenology, Middle school
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 8. sınıf öğrencilerinin“madde döngüleri”kavramına ilişkin sahip oldukları algıları metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarmaktır. Olgubilim araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırma, 2018–2019 eğitim-öğretim yılında Aksaray il Merkez'inde faaliyet gösteren bir devlet okulunda ortaokul 8. Sınıfta öğrenim gören 156 öğrenci ( 81 kız, 74 erkek, cinsiyet belirtmeyen 1 öğrenci) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, 156 katılımcıdan geçerli olan 112 katılımcı (59 kız, 53 erkek) üzerinden değerlendirilmeye alınmıştır. Her bir katılımcının“Madde döngüsü ... gibidir, çünkü ...”cümlesini tamamlamasıyla toplanan veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, 112 katılımcı madde döngüsü kavramına ilişkin olarak toplam 75 adet metafor üretmiştir. Bu metaforlar daha sonra ortak özellikleri bakımından irdelenerek kategoriler oluşturulmuştur. Bu kategoriler; denge, düzen, tekrar, değişim/dönüşüm, süreklilik, zarar, önem/yaşamsallık ve yenilenmedir. Araştırmanın sonuçlarına göre, genel anlamda öğrencilerin madde döngüsü kavramını anladıkları görülmektedir. En sık tekrar eden metafor hayat/yaşam metaforu olmuştur. Öğrenciler hayatın sürekliliği, önemi, hayatta bazı şeylerin tekrar etmesi, yaşam süresince yenilenmelerin olması ve hayatın belirli bir denge ve düzen içerisinde gitmesiyle madde döngüsünü benzer bulmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to bring out the perceptions of 8th class students about the substance Notion of Matter Cycles through the agency of metaphors. This research,in which phenomenology was used,was carried out with 156 students (81 female, 74 male, 1 gender unspecified) in 8th class in a public school where studing students in Aksaray province center in the academic year 2018-2019. The data of the study were evaluated from 112 participants (59 female, 53 male) with a total of 156 participants. The data collected by completing ''Matter Cycles..,like this,.., because..'' of each participant were analyzed by using content analysis method. According to the findings of the study, 112 participants produced 75 valid metaphors related to the substance Notion of 'Matter Cycles. Then these metaphors were examined in terms of common characteristics and 8 different categories were created.These catecories are balance,order,change,transformationcontinuity,harm,importance/lifestyle and regeneration. According to the results of the research, in general terms, students understand the concept of Matter Cycles, 8 categories and metaphors related to the subject. The students have made connections between the subjects and have often produced metaphors from the field of science and importance of life. The most frequent metaphor has been metaphor of life/living. The students found the Notion of Matter similar in terms of the continuity of life, importance of life, repetition of things of life, the renewal of life during the life and a certain balance and order.