Tuz stresinin biyolojik sentez demir nanopartikülleri ile sulu ortamdan ağır metal giderimine etkisi
Effect of salt stress on the removal of heavy metal from the aquatic environment by biological synthesized iron nanoparticles
  1. Tez No: 553541
  2. Yazar: TUĞBA OĞUZPERDAHÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DEMİREZEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosentez, Nanopartikül, Ağır metal, Su mercimeği, Biosynthesis, Nanoparticle, Heavy metal, Duckweed
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, Lemna minor (su mercimeği) bitki ekstraktı kullanılarak, demir nanopartikül sentezi ve ağır metal içeren atık suyun iyileştirilmesinde kullanım potansiyelini araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, bitki ekstraktı kullanılarak demir nanopartikülü sentezlenmiştir. Elde edilen demir nanopartiküllerinin karakterizasyonu UV-Visible spektrofotometre, Taramalı Elektron Mikroskobu, X-ışını enerji dağılım spektroskopisi ve FTIR kullanılarak yapılmıştır. SEM görüntüleri elde edilen demir nanopartiküllerin ortalama 50 nm boyutunda olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada, sucul ortamdan ağır metal giderim (Cd, Ni, Fe ve Cr) kapasitesi incelenmiş, FEONP varlığında giderimin teşvik edildiği belirlenmiştir. Ancak, artan ortam tuzluluğunun giderimi yavaşlattığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, sucul ortamdan ağır metal gideriminde, orta dereceli tuzlulukda FeONP varlığının etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar, kirleticilerin ortamdan uzaklaştırılmasında çevre dostu ve etkili bir yöntem olarak biyolojik demir nanopartiküllerinin kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the potential for use of Lemna minor plant extract, synthesis of iron nanoparticles and utilization of nanoparticles in the treatment of heavy metal waste water. For this purpose, iron nanoparticle was synthesized using plant extract from Lemna minor. The characterization of synthesized iron nanoparticles was performed using UV-Visible spectrophotometer, Scanning Electron Microscope, X-ray energy distribution spectroscopy and FTIR. Characterization results revealed the formation, presence and biological synthesis of iron nanoparticles. SEM images showed an average of 50 nm of iron nanoparticles obtained. In this study, removal efficiency of avarage heavy metal concentrations (Cd, Ni, Fe and Cr) was investigated. The removal ratios of studied metals were increased with FeONP additions. Hovewer, higher salinity was inhibited reomoval capacity. As a results, FeONP with slight salinity was effective in removing heavy metal from the aquatic environment. The results suggest that biological iron nanoparticles can be used as an environmentally friendly and effective method of removing pollutants.