Kış sporu ile uğraşan sporcuların psikolojik becerilerinin incelenmesi
Examining the psychological skills of athletes relating with winter sports
- Tez No: 553582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERİM ERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik beceri, kendine güven, konsantrasyon, hedef
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kış Sporu İle Uğraşan Sporcuların Psikolojik Becerilerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde ve farklı bölümlerinde öğrenim gören, elit olan ve elit olmayan sporcuların psikolojik beceri düzeylerinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde eğitim gören, elit olan ve elit olmayan sporcuların psikolojik beceri düzeylerinin değerlendirilmesi için çalışmaya farklı spor branşları ile ilgilenen 80 kadın ve 121 erkek olmak üzere toplamda 201 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma tarama modelindedir ve çalışmada veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan anket kullanılmıştır. Demografik özelliklerle ilgili sorular ilk bölümde, Smith R, Schutz R,Smoll F ve Ptacek J (1995)1tarafındangeliştirilen, Erhan ve arkadaşları2 tarafından Türkçeye uyarlanan ''Psikolojik Beceri Değerlendirme Ölçeği''ise ikinci bölümde kullanılmıştır. Araştırmaya katılan sporculardan elde edilen bilgiler SPSS 20.0 yardımıyla analiz edilmiştir. Katılımcıların demografik özeliklerinin saptanması için Frekans Analizi, yaptığımız anket verilerinin normal dağılım gösterip göstermediğini test etmek için Shapiro_Wilk testi, spor türüne, spor düzeyine, cinsiyet değişkenine, temas durumu boyutlarının analizi içinse Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Alt boyutları ve toplam tatmin puanı ilişkisinin saptanması için Sperman Korelasyon analizi uygulanmıştır ve analizlerde anlamlılık düzeyi (p< 0.05) olarak alınmıştır. Sonuç:Yapılan çalışmada araştırmaya dahil olan katılımcıların uygulanan ölçeğin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.(p< 0.05) Ancak bu çalışmanın diğer değişkeni olan temas durumda ise zorluklarla baş edebilme (.002), öğrenmeye açık olabilme (.001), konsantrasyon (.024), güven ve başarı motivasyonu (.031), hedef belirleme ve mental hazırlık (.000), baskı altında iyi performans gösterebilme (.000), alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Benzer bir şekilde bir başka değişken olan spor düzeyinde de zorluklarla baş edebilme (.002), öğrenmeye açık olabilme (.000), konsantrasyon (.000), güven ve başarı motivasyonu (.000), hedef belirleme ve mental hazırlık (.000), baskı altında iyi performans gösterebilme (.000) anlamlı farklılık bulunmuştur. (p = 0.02)Psikolojik beceri değerlendirme ölçeğinin bütün alt boyutları arasında yapılan spor türü değişkenine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. (p = 0.02)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examining the Psychological Skills of Athletes Relating with Winter Sports. The aim of this study is to evaluate the psychological skill levels of elite and non-elite athletes who are studying in various departments of different universities in Turkey. Material and Method:The population of the study is comprised of elite and non-elite athletes who are studying in various universities in Turkey. The sampling of the study consists of 201 students, including 80 females and 121 males. In the study, a data collection was used tool in the form of a survey comprised of 2 sections.In the first section, questions related to demographic characteristics; in the second section,“Psychological Skill Assessment Scale”developed by Smith R. Schutz, R.