Orta yoğunlukta lif levhanın (MDF) performansını arttırmak amacı ile farklı kimyasal kullanımı
Different chemical use to increase the performance of medium density fiberboard (MDF)
- Tez No: 553688
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA USTA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Formaldehit tutucu, Silikon esaslı kimyasal, Boyutsal stabilite, MDF, Serbest formaldehit, Formaldehyde scavenger, Silicon based chemical, Dimensional stability, MDF, Free formaldehyde
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Orta yoğunluklu lif levhaların performansını artırmanın amaçlandığı çalışmada, farklı mol oranlarına sahip Melamin üre formaldehit (MÜF) tutkalları ve değişik kimyasal madde kullanımı ile levha üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilmiş olan levhalarda kimyasal madde türü ve kimyasal kullanım oranının etkisini, kimyasal madde ilave şeklinin, levha yoğunluklarının levha özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Üretilmiş olan levhaların boyutsal stabilite, serbest formaldehit değerleri ile higroskopik ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada, su itici kimyasal olarak iki farklı silikon esaslı kimyasal madde, çapraz bağlayıcı kimyasal madde ve serbest formaldehit emisyonunu düşürmek amacı ile formaldehit tutucu kimyasalı kullanılmıştır. Silikon esaslı kimyasallar ile üretilen levhalarda, boyutsal stabilite değerlerinde iyileşmelerin yanında deformasyonlar olduğu görülmüş, çapraz bağlayıcı maddenin boyutsal stabilite değerlerinde çok etkili olmadığı görülmüştür. Bu tür kimyasalların levhanın higroskopi ve mekanik özelliklerinde olumlu etkisi olduğu bulunmuştur. Formaldehit tutucu kullanımıyla levhaların serbest formaldehit değerleri azalmış, kullanılan formaldehit tutucu oranının artışı ile su alma ve şişme değerlerinin arttığı tespit edilmiştir. Çalışmada, formaldehit tutucu kullanımı ile üretilen levhaların test sonuçları Çamsan Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Sakarya)'de formaldehit tutucu kullanımı ile üretilen levhaların test sonuçları ile karşılaştırılması yapılmıştır. Karşılaştırmada laboratuvarda üretilen levhaların serbest formaldehit değerlerinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Ortaya çıkan bu farklılıklar laboratuvar üretimindeki presleme, tutkallama, liflerin serilmesi gibi parametre farklılığından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The scope of this work is enhance the performance of MDFs with using MUF having different U/F mol rates and several functional additives. The type of additive, addition amount, mixing sequence of all ingredients, and density of product were studied. Additionally, dimensional stability, free formaldehyde values, hygroscopic and mechanical properties were investigated. Silicon based chemicals as a water repellent, cross linker monomer and formaldehyde scavenger to decrease free formaldehyde emission were used in this study. It was found that silicon based chemical enhanced hygroscopic and mechanical properties addition to positive and negative changes in dimensional stability. The crosslinker addition decreased water intake and swelling as well as enhanced mechanical properties of MDF panels. Howewer, It was found that It didn't affected significantly dimension stability. The formaldehyde scavanger decreased the free formaldhyede emission while increasing water intake and swelling ratio with increasing addition level. The results obtained with formaldehyed scavanger were compared with the properties of boards produced with the same chemical in Çamsan Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Sakarya) in reel production paramaters. It was found that free formaldehyde value was found lower for boards produced in the laboratory because of the difference in pressing parameter, resin addition, formation of fiber mat etc.