Kır kent etkileşiminde 2000-2018 yılları arası demografik değişim: Giresun örneği
Demographic change between the years 2000-2018 in rural interaction: Giresun example
  1. Tez No: 553866
  2. Yazar: CENGİZ ÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Giresun, Giresun population, Rural area, Urban area, Demography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, 2000-2018 yılları arasında Giresun ili demografik yapısı incelenmiştir. Nüfusun kır-kent açısından değerlendirilmesi yapılırken TÜİK tarafından oluşturulan ve yayımlanan Giresun nüfusuna ait sayısal verilere sıklıkla başvurulmuş ve bu veriler çalışmada kullanılmıştır. Kırsal ve kentsel alan içinde yaşayan nüfus üzerinde yapılan çalışmada Giresun sınırları içinde bulunan 16 ilçenin kent merkezleri kentsel nüfus, belde belediye, köyler ve daha küçük yerleşim yerleri de kırsal nüfus olarak değerlendirilmiştir. Demografik yapı kapsamında nüfusun yoğunluğu, nüfus artış hızı, kadın-erkek sayıları, eğitim durumları, yaş durumları, doğum ve ölüm sayıları, evlenme ve boşanma sayıları, bağımlılık oranları, hane halkı sayıları, göç eden nüfus, diğer kentlerde yaşayan ve diğer kentlerden gelen nüfus, işsizlik durumu, istihdam sayıları, kişibaşına gelir durumları ile nüfus sosyo-ekonomik açıdan incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda Giresun demografik yapısı 2000-20018 yılları arasında, kırsal alanda yaşayan nüfusun başta ekonomik nedenler olmak üzere toprak bölüşümü, fındığa bağlı yaşam, yeni neslin daha iyi koşullarda kentlerde yaşamak istemeleri gibi gerekçelerle kırdan kente yerleştiği görülmüş, göç eden nüfusu azaltmak veya geri dönüşünü sağlamak için kırsal alanda ekonomik yapılanmanın ve iyileşmenin sağlanması amacıyla bunun için öncelikli olarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Sözcükler; Giresun, Giresun nüfusu, Kırsal alan, Kentsel alan, Demografi.
Özet (Çeviri)
The study aims at investigating the demographic structure of Giresun Province between 2000 and 2018. In this study, the statistics which were created and published by TUIK (Turkish Statistical Institute) on Giresun Province were often used in order to make evaluations about rural and urban population. Before evaluating the rural and urban population of the province, the rural and urban areas were determined and thus the population in central disrict and 15 non-central disricts were considered as urban population. People living in towns, villages and other settlements were considered as rural population. The study explores the demographic structure of Giresun Province according to some indicators such as population density, population growth rate, population by sex and age, educational level, vital statistics such as birth, death, marriage and divorce, dependency ratios, household population in-migration and out migration rates, employment and unemployment rates and per capital income rates. The study found out that dramatic changes happened in the demographic structure of Giresun Province between 2000 and 2018 because of the rural depopulation. Main reasons which people relocated from country to cities were lack of economic opportunities, distribution of land by inheritance, living solely depending on hazelnut production and desire of new generation for living more comfortably in urban areas. The study concluded that there is a need of supporting rural development in order to stop migration towards big cities and implement reverse migration.