Bulancak ve yöresi ağızları (İnceleme-metinler-sözlük)
Bulancak and its mouths (Review-texts-dictionary)
- Tez No: 553874
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ağız, Bulancak, Fonetik, Morfolojik, Sözlük, Dialect, Bulancak, Phonetic, Morphological, Dictionary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 383
Özet
Yapılan bu çalışma, Giresun ili Bulancak ilçesi ağızlarını temel almaktadır. Tez,“Giriş”,“İnceleme”,“Metinler”ve“Sözlük”kısımlarından oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde ağızın tanımı, ağız araştırmalarının tarihi, Bulancağın tarihi hakkında bilgi vermekle birlikte; bölgenin coğrafi ve etnik yapısı hakkında da bilgiler verilmiştir.“İnceleme”kısmında Bulancak ağzının fonetik ve morfolojik yapısı incelenmiş; örneklerle desteklenmiştir.“Metinler”kısmında derlenen 28 metin transkripsiyon alfabesiyle yazılmıştır.“Sonu甓kısmında Bulancak ağzının önemli görülen fonetik ve morfolojik özelliklerine değinilmiştir. ”Sözlük“ kısmında Bulancak ağzından toplanan metinlerde geçen, sözlük maddesi oluşturabilecek nitelikte kelimeler açıklanmıştır. ”Kaynakça" kısmında ise tez için yararlanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
“This research is mainly comprised of accents of the Bulancak, which is a town of Giresun. The thesis consists of ”Introduction,Research, Texts, Conclusion, Dictionary and Bibliography“ sections. It gives the information about the history of Bulancak in the section of Introduction”,also it gives the information about the geography of the region and the etnics of the region . In“Research”part, phonetic and morphological structure of the accent of Bulancak is examined and supported by illustrations. in the section of“Text”, 28 texts which were compiled have been written in transcription alphabet. In the part of“Conclusion”the most important phonetical and morphological features of Bulancak dialect are stated. In“Dictionary”part the words which were collected from Bulancak dialects that has quality to from a dictionary item are described. In“Referance”part the identification of works used for thesis are described.